ΤΟΠΙΚΑ

Γιατροί: Ζητούν αλλαγές στο πλαφόν και τις αμοιβές

γιατροί-ζητούν-αλλαγές-στο-πλαφόν-και-412851

Προτεραιότητα η επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ για τους συμβεβλημένους γιατρούς

Συμβάσεις σε νέο πλαίσιο με τον ΕΟΠΥΥ διεκδικούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, οι οποίοι αναμένουν μετά την πρώτη συνάντηση με τον θεσμικό εκπρόσωπό τους που είναι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, να δούνε το σχέδιο δράσης που θα θέσει σε διαβούλευση η κυβέρνηση για να τοποθετηθούν

«Οι συμβάσεις όλων των ιδιωτών γιατρών είναι σε εκκρεμότητα με τον ΕΟΠΥΥ. Το θέμα πρέπει να κλείσει. Κατά καιρούς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες επιβάλλεται να εξεταστούν προσεκτικά από τη νέα ηγεσία», παρατήρησαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και έχουν εγκαίρως επισημάνει στα θεσμικά τους όργανα, ότι πρέπει να πιέσουν για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων τους κυρίως ως προς το θέμα των αμοιβών.

Οι ιδιώτες γιατροί ζητούν η αποζημίωση που λαμβάνουν από τον Οργανισμό να αναπροσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής, ώστε να αμείβονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, «σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και σύμφωνα με την ποιότητα των υπηρεσιών τους», όπως λένε.

Στο Νομό Μαγνησίας συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είναι περισσότεροι από 110 γιατροί. Παλαιότερα ο αριθμός αυτός ήταν αυξημένος κατά πολύ, ωστόσο αρκετοί μετά τη συσσώρευση χρεών από τον Οργανισμό σε βάρος τους, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αποφάσισαν να κουνήσουν μαντήλι… στη συνεργασία και να συνεχίσουν μόνοι τους.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα υπήρξε κύμα διακοπής συμβάσεων μετά το πλαφόν που τέθηκε στο θέμα της συνταγογράφησης εξαιτίας του οποίου πολλοί γιατροί βρέθηκαν από τη μία στιγμή στην άλλη αντιμέτωποι με τους ασθενείς τους.

Οι μεν γιατροί ήθελαν μεν να εξυπηρετήσουν ασθενείς τους, αφού τους παρακολουθούν χρόνια, αδυνατούσαν όμως αφού ανά πάσα στιγμή κινδύνευαν με πειθαρχικές πεινές.

Με το πλαφόν μειώθηκε περίπου κατά μέσο όρο 25% το όριο της συνταγογράφησης και αυτό ξεχείλισε το ποτήρι ειδικά για τους παθολόγους και τους γενικούς γιατρούς, που πλέον συνταγογραφούσαν με πολύ μεγάλη δυσκολία ακόμη και φάρμακα ευρείας χρήσης, ενώ οι ασθενείς υποχρεώνονταν να προγραμματίσουν επίσκεψη και σε δεύτερη ειδικότητα γιατρού για να λάβουν συμπληρωματική θεραπεία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου