ΤΟΠΙΚΑ

Ηχησαν… καμπανιές 500.000 ευρώ σε περιπτώσεις μαύρης εργασίας

ηχησαν-καμπανιές-500-000-ευρώ-σε-περιπτώσ-414839

Υψηλότερη παραβατικότητα σε σχέση με πέρυσι «δείχνουν» οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον Βόλο

Πρόστιμα μισό εκατομμυρίου ευρώ έχουν επιβληθεί από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τέλος Ιουλίου στους ελέγχους που διενήργησε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας στο Βόλο και όλη τη Μαγνησία.

Η παραβατικότητα και τα βεβαιωθέντα πρόστιμα σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο ακολουθούν αυξητική πορεία, σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της τοπικής υπηρεσίας. Το 2018 μέχρι τέλος Ιουλίου τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί ανέρχονταν σε 350.000 ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή λιγότερα 150.000 ευρώ.

Από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έχουν γίνει διαπιστώνεται, πως ένας στους 4 εργαζόμενους είτε δεν είναι ασφαλισμένος κανονικά, είτε δουλεύει περισσότερες ώρες από όσες δηλώνεται στα βιβλία και στους πίνακες προσωπικού. Από το ποσό των 500.000 ευρώ που είναι τα βεβαιωθέντα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί μέχρι αυτή τη στιγμή σε τοπικό επίπεδο, περίπου το 65% αφορά επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν και είχαν παρατυπίες όσον αφορά την καταστρατήγηση ωραρίων και τη μη εφαρμογή των όσων προβλέπει η σύμβαση απασχόλησης του εργαζόμενου, που συνήθως δηλώνεται στο σύστημα ότι εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης χωρίς όμως αυτό να ισχύει.

«Το ποσοστό υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας είναι αρκετά υψηλό. Ωστόσο από το 25% των παραβάσεων που καταγράφονται το μεγαλύτερο αφορά υποδηλωμένη απασχόληση εργασία και λιγότερο ανασφάλιστη εργασία. Και αυτό γιατί αρκετοί εργοδότες έχουν θορυβηθεί από το υψηλό πρόστιμο της αδήλωτης εργασίας και προσπαθούν να δηλώνουν κάποιες μέρες τους εργαζόμενους», σχολίαζαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακοί παράγοντες της τοπικής υπηρεσίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Στο «σαφάρι» που θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση όλο τον Αύγουστο, συμμετέχει ο Ε.Φ.Κ.Α. πρώην (Ε.ΥΠ.Ε.Α.) και κλιμάκια επιθεωρητών εργασιακών σχέσεων του Σ.ΕΠ.Ε. Από την τοπική υπηρεσία επιφορτισμένοι με ελέγχους είναι εννιά επιθεωρητές, ενώ από την αρχή της τουριστικής περιόδου έχουν επιστρατευτεί και ελεγκτές από την Αθήνα. Έχοντας «φύλλο πορείας» από τον ΕΦΚΑ εξορμούν κυρίως στα νησιά των Βορείων Σποράδων και στις παραθαλάσσιες περιοχές του Πηλίου.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν οι επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. είναι κυρίως δειγματοληπτικοί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας , ενώ οι έλεγχοι που διενεργούνται από τα κλιμάκια του Ε.Φ.Κ.Α., είναι στοχευόμενοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, όπως εστιατόρια – ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης, υπηρεσίες ασφαλείας κ.α.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου