Ο ΕΟΠΥΥ της επόμενης μέρας

ο-εοπυυ-της-επόμενης-μέρας-414865

Μία επίσκεψη του υπουργού υγείας στον ΕΟΠΥΥ ήταν αρκετή για να καταδειχτούν, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος ανακοίνωσε, οι πολλές παθογένειες ενός οργανισμού που έχει βρεθεί πολλές φορές στο μάτι του κυκλώνα.

Κατά καιρούς έχει αποτελέσει «κόκκινο πανί» για τους ασφαλισμένους, τους γιατρούς, τους ιδιώτες παρόχους υγείας, τους χρόνια πάσχοντες, τους εκπροσώπους συλλογικών φορέων.

Στήθηκε σε λάθος πρότυπα, εφήρμοσε αποφάσεις που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων και στο όνομα της κρίσης και της περιστολής δαπανών, αποτέλεσε πολλές φορές την βασική αιτία ώστε ασθενείς να αποκλειστούν από θεραπείες, ασφαλισμένοι να ξεμείνουν από φάρμακα και εξετάσεις.

Οι διοικήσεις που ορίστηκαν τα τελευταία χρόνια στον συγκεκριμένο οργανισμό αποδείχτηκαν κατώτερες των περιστάσεων. Και δεν αναφερόμαστε στους υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά στα πολιτικά πρόσωπα που κλήθηκαν να αναλάβουν τις τύχες του Οργανισμού και να τον διοικήσουν, ακολούθησαν όμως μία τακτική εντελώς λανθασμένη με αποτέλεσμα να απορρυθμιστεί το όλο σύστημα.

Υπό αυτή την έννοια είναι απολύτως λογική αλλά και επιβεβλημένη ταυτόχρονα η επιλογή του Βασίλη Κικίλια να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου ο Οργανισμός να γίνει πιο αποτελεσματικός και να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους του.

Είναι επίσης πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας εξετάζει τις δυνατότητες που υπάρχουν για να προχωρήσει σε αλλαγές στις δαπάνες. Άλλωστε στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε το τελευταίο διάστημα, του εκφράστηκαν έντονα παράπονα για τα μειωμένα κονδύλια που δίνονται για εξετάσεις και επισκέψεις σε γιατρούς, αφού τα ποσά δεν ξεπερνούν για επισκέψεις τα 90 εκατ. ευρώ, όταν ο ΕΟΠΥΥ έχει στη διάθεσή του περίπου 5,5 δις ευρώ.

Βέβαια, ένα τέτοιο εγχείρημα προϋποθέτει χρόνο και αλλαγές στη λειτουργία του Οργανισμού και είναι άγνωστο εάν τελικά θα αποδώσει, αν δε συνδυαστεί και με άλλες ευνοϊκές πολιτικές στον χώρο της υγείας που χρειάζεται γερό lifting.

Τα προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο της υγείας είναι πολλά και η νέα ηγεσία θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει και μάλιστα άμεσα, δεδομένου ότι είναι ένας χώρος στον οποίο ποντάρει πολλά η Κυβέρνηση για να εισέλθει στη νέα πολιτική πραγματικότητα με θετικό πρόσημο.

Άλλωστε πρόκειται για ένα υπουργείο της λεγόμενης καθημερινότητας που επηρεάζει άμεσα τους πολίτες και για αυτό οι αλλαγές πρέπει να είναι άμεσες και πάνω από όλα λειτουργικές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου