Χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις

χρειάζονται-στοχευμένες-παρεμβάσεις-426009

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ, μόνο ένας στους δέκα ανέργους επιδοτείται σήμερα. Δηλαδή από τους χιλιάδες ανέργους, που ξεροσταλιάζουν στα γκισέ του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού για να βρουν ένα μεροκάματο, ελάχιστοι λαμβάνουν έστω και αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας και μάλιστα μόνο για 12 μήνες.

Την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει μία συνολική υποστηρικτική πολιτική για τη στήριξη των ανέργων με στόχο να μη βγουν στο κοινωνικό περιθώριο, εμείς καθόμαστε στην Ελλάδα και συζητάμε ακόμη αν θα πρέπει να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας ή όχι και αναρωτιόμαστε πώς θα κλείσει η «ψαλίδα» σε σχέση με το τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αν κάνει κάποιος τη σύγκριση είναι καταλυτική. Ακόμη και σε χώρες που αντιμετώπισαν προβλήματα οικονομικά και μπήκαν στα μνημόνια όπως εμείς. Για παράδειγμα στην Ισπανία οι άνεργοι για τους πρώτους 6 μήνες λαμβάνουν 490 ευρώ και για τους επόμενους 18 μήνες 420 ευρώ. Στη Γαλλία οι άνεργοι μπορούν για 33 μήνες να αναζητήσουν δουλειά λαμβάνοντας 990 ευρώ τον μήνα επίδομα ανεργίας.

Το γερμανικό κράτος βοηθά του ανέργους με επίδομα που φθάνει τα 627 ευρώ για τους πρώτους 12 μήνες και 375 ευρώ επίδομα ενοικίου μέχρι να βρουν δουλειά. Επίσης αναλαμβάνει την αποπληρωμή στεγαστικών δανείων για όσο χρόνο χρειαστεί. Οι Γερμανοί άνεργοι παίρνουν ακόμη διπλό επίδομα και για την ανεργία και για το ενοίκιό τους, που ξεπερνά τα 1.100 ευρώ τον μήνα και μάλιστα για τρία χρόνια, όταν οι Γάλλοι άνεργοι, αλλά ακόμη και οι Ισπανοί παίρνουν κι αυτοί επίδομα για το ενοίκιό τους για τρία χρόνια έστω και κλιμακωτά, δηλαδή περί τα 650 ευρώ τον μήνα τον πρώτο χρόνο και 480 ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ασφαλώς και δεν ισχυριζόμαστε ότι από μόνη της η αύξηση του επιδόματος μπορεί να στηρίξει τους ανέργους. Κανείς άλλωστε από όλους εκείνους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ δεν το επεδίωξε. Δουλειά αναζητούν οι άνθρωποι. Μεροκάματο για να ζήσουν εκείνοι και οι οικογένειές τους, για να έχουν δικαίωμα να ονειρεύονται και να παλεύουν να πετύχουν τους στόχους τους.

Η μείωση της ανεργίας είναι μία μάχη, που απαιτεί χρόνο και στοχευμένες παρεμβάσεις για να κερδηθεί και εμείς ως χώρα, από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Μέχρι λοιπόν οι δείκτες να μειωθούν, θα πρέπει να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο δράσης, που θα στηρίζει πραγματικά τους ανέργους με ευεργετικές πολιτικές υπέρ τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου