ΤΟΠΙΚΑ

«Ψαλιδισμένες» οι συλλογικές συμβάσεις, σύμφωνα με το ΕΚΒ

ψαλιδισμένες-οι-συλλογικές-συμβάσ-426708

Ενας στους τρεις εργαζομένους απασχολείται με μειωμένες αποδοχές – Αύξηση κατά 10% των εργαζομένων που απασχολούνται με μειωμένες αποδοχές

Αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι οι εργαζόμενοι, που απασχολούνται με μειωμένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στον Βόλο. Τα απολογιστικά στοιχεία του περασμένου μήνα (Ιούνιος), που προωθήθηκαν στο υπουργείο Εργασίας μέσα από το σύστημα «Εργά;νη», σε συνδυασμό με τις περιοδικές καταστάσεις προσωπικού που υποχρεωτικά οι εργοδότες καταθέτουν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, δείχνουν πως ο αριθμός των χαμηλά αμειβομένων αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Υπολογίζεται πως μείωση στις αποδοχές του, σε σχέση με ό,τι προβλέπει η συλλογική του σύμβαση έχει υποστεί περίπου ένα ποσοστό 30% των εργαζομένων. Πρόκειται για προσωπικό που απασχολείται σε βιοτεχνίες, στον τομέα της μεταποίησης και του μετάλλου, είτε στον τομέα της παροχής υπηρεσιών και στις μεταφορές.

Την ίδια ώρα όμως αυξάνονται και οι συμβάσεις 4ωρης απασχόλησης. Στην πρώτη θέση των κλάδων με τις περισσότερες προσλήψεις μερικής απασχόλησης βρίσκονται οι υπηρεσίες εστίασης και ακολουθούν το χονδρικό εμπόριο, τα καταλύματα, η βιοτεχνία τροφίμων και το λιανικό εμπόριο.

Από το σύνολο των απασχολουμένων με καθεστώς μερικής απασχόλησης ποσοστό 1,31% ανήκει στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς καμία εκπαίδευση, ποσοστό 33,71% στο εκπαιδευτικό επίπεδο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης έως 3η Γυμνασίου, ποσοστό 48,24% στο εκπαιδευτικό επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ποσοστό 16,75% ανήκει στο εκπαιδευτικό επίπεδο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 53,68% των ασφαλισμένων στο σύνολο των επιχειρήσεων και το 52,78% στις κοινές επιχειρήσεις. Στο σύνολο εξάλλου των επιχειρήσεων 22,22% των ασφαλισμένων είναι έως 29 ετών και 55,39% έως 39 ετών. Επίσης ένα ποσοστό 16,01% των ασφαλισμένων είναι 50 έως 64 ετών, στις κοινές επιχειρήσεις.

Συγκεκαλυμμένη απασχόληση

«Δυστυχώς τα 4ωρα αποτελούν συγκεκαλυμμένη απασχόληση» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος, υπογραμμίζοντας πως το Εργατικό Κέντρο Βόλου προσπαθεί στο μέτρο του δυνατού και όταν δέχεται καταγγελίες περί καταστρατήγησης της νομοθεσίας να παρεμβαίνει ώστε οι εργοδότες να συμμορφώνονται. «Πρέπει οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν οι μηχανισμοί που μπορούν να ασκήσουν πίεση στους εργοδότες που αυθαιρετούν, ώστε να σεβαστούν τις συλλογικές συμβάσεις και τα όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν το θέμα φοβικά. Να διεκδικούν την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων», συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου