ΤΟΠΙΚΑ

«Παράθυρο» ελπίδας για τις συντάξεις χηρείας

παράθυρο-ελπίδας-για-τις-συντάξεις-427802

Μετά τις δεσμεύσεις ότι θα δοθεί τέλος στην ομηρία δεκάδων δικαιούχων – Στις 30 Σεπτεμβρίου αναπροσαρμογή των ποσών

«Παράθυρο» ελπίδας για τα μέλη του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων «ΑΞ.Ι.Α.», ότι θα μπορέσουν επιτέλους να πληρωθούν συντάξεις χηρείας σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο, δημιουργεί η συνάντηση αντιπροσωπείας μελών του Συλλόγου με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Λαμπρινή Σαμαρά μαζί με την α’ αντιπρόεδρο Καλλιόπη Δεληγιάννη και τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων Απ. Παπαπαρίση σε συνάντηση με τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Ζήτησαν να αρθεί η αδικία που συντελείται σε βάρος τους αφενός όσον αφορά στα κριτήρια για την απονομή σύνταξης και αφετέρου για τα ποσά που λαμβάνουν και είναι πετσοκομμένα λόγω επανυπολογισμού. Σημειώνεται πως στον Βόλο περισσότερο από 50 γυναίκες εν χηρεία σε ηλικία μέχρι 55 χρόνων βρίσκονται σε «ομηρία» εξαιτίας της προαναφερθείσας κατάστασης για αυτό και αποφάσισαν να ενταχθούν στον συγκεκριμένο σύλλογο για να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους.

Ο κ. Μηταράκης αφού επεσήμανε ότι η πρώτη του προτεραιότητα είναι η πληρωμή των συντάξεων χηρείας, ενημέρωσε τον Σύλλογο πως σύμφωνα με τον προγραμματισμό και αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα είναι η 30η Σεπτεμβρίου.

Την ημέρα εκείνη θα κατατεθεί η σύνταξη Οκτωβρίου ως έχει και την ίδια ημέρα ή την επόμενη θα κατατεθεί η διαφορά του ποσοστού από το 50% στο 70% της σύνταξης που θ’ αφορά στα αναδρομικά πέντε μηνών, ενώ από τη σύνταξη Νοεμβρίου και μετά θα κατατίθεται πλέον το ποσό της αναπροσαρμοσμένης σύνταξης.

Το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του συλλόγου είναι πως οι χήρες που είναι 52 ετών προβλέπεται να παίρνουν τη σύνταξη έως τα 55 και μετά ξανά…όταν θα γίνουν 67 ετών, ενώ όσες είναι νεότερες χάνουν πλέον κάθε δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά τα τρία πρώτα χρόνια καταβολής.

Για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο αποτελεί διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, ο σύλλογος αναμένει πρωτοβουλίες από το υπουργείο Εργασίας, προσανατολίζεται ωστόσο να καταθέσει αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας να απαλειφθούν αυτές οι περιοριστικές διατάξεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου