Αναρίθμητες χαμένες ευκαιρίες

αναρίθμητες-χαμένες-ευκαιρίες-427816

Η νέα ηγεσία να τρέξει 100άρι, προκειμένου να κερδίσει τον χαμένο χρόνο και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες

Αναρίθμητες ευκαιρίες χαμένες. Μεγάλες επενδύσεις που πάγωσαν εξαιτίας ιδεοληψιών και μίας ακατανόητης νοοτροπίας κρατισμού, που όπου και αν εφαρμόστηκε απέτυχε.

Αυτός θα μπορούσε να ήταν ένας σύντομος απολογισμός μίας άνυδρης σε επενδύσεις περιόδου, που πέρασε και η οποία είναι αλήθεια ότι κόστισε πολύ στη χώρα. Οχι μόνο σε θέσεις εργασίας, αλλά και σε ψυχολογία, αφού εν πολλοίς όλα είναι θέμα ψυχολογίας, πόσο μάλλον η οικονομία.

Ελληνικό, Σκουριές είναι μερικές μόνο από τις πιο εμβληματικές μεγάλες επενδύσεις, που θα μπορούσαν να είχαν δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, προσδίδοντας θετικό πρόσημο στην ασθμαίνουσα απασχόληση, που τα χρόνια της κρίσης χτυπήθηκε συθέμελα.

Και όμως, στις προαναφερθείσες επενδύσεις προκλήθηκαν προσκόμματα, ακούστηκαν απίστευτα λόγια, που τρόμαξαν τους επενδυτές. Επρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας. Να δημιουργηθούν προσδοκίες ότι οι επενδύσεις δεν είναι εκ προοιμίου κακές και ότι κανείς δεν μας επιβουλεύεται ως χώρα, αν εμείς έχουμε σπεύσει νωρίτερα να θεσπίσουμε έναν επενδυτικό νόμο, που θα δημιουργεί κίνητρα και θα ανοίγει νέους αναπτυξιακούς δρόμους.

Ηταν τόσο δύσκολο να έχει γίνει και νωρίτερα αυτή η συνάντηση, που έκανε χθες ο νέος πρωθυπουργός με τον κ. Λάτση για το Ελληνικό; Ηταν άραγε τόσο πολύπλοκο εδώ και τόσους μήνες η ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου να βρει μία κοινή συνισταμένη με τους επιχειρηματίες της επένδυσης στις Σκουριές, ώστε το έργο να μην απειλείται με αφανισμό;

Ρητορικά τα ερωτήματα, αβίαστες οι απαντήσεις. Ασφαλώς και όχι. Απλά η προηγούμενη κυβέρνηση, σε αντίθεση με ό,τι έλεγε, δεν πίστεψε ποτέ ότι οι επενδύσεις μπορούν να βγάλουν τη χώρα από τα αναπτυξιακά αδιέξοδα, που προκάλεσε η κρίση.

Κινήθηκε στη λογική «μεροδούλι – μεροφάι», έσπευσε να συμπεριλάβει στο ακροατήριό της μόνο όσους έχουν στηρίξει την επιβίωσή τους σε επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης, στύλωσε τα πόδια απέναντι στις ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας και έχασε τελικά το παιχνίδι.

Και αυτό θα ήταν το λιγότερο, αν οι συνέπειες δεν ήταν ακόμη πιο δυσμενείς, αφού είχαν να κάνουν με την πορεία της οικονομίας, την απασχόληση και την ανάπτυξη. Για αυτό και τώρα χρειάζεται η νέα ηγεσία να τρέξει 100άρι, προκειμένου να κερδίσει τον χαμένο χρόνο και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου