Η κοινοβουλευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ

η-κοινοβουλευτική-στάση-του-συριζα-428991

Είναι απολύτως λογικό ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει κάθε ρύθμιση, που θα βελτιώνει τον νόμο των 120 δόσεων, καθώς προεκλογικά υποσχόταν ότι θα ενσωματωθούν επιπλέον διατάξεις, οι οποίες θα στηρίζουν περαιτέρω φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον κυβερνητικό παρελθόν, εκ των πραγμάτων υποχρεώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαμορφώσει κατά τέτοιον τρόπο τη στρατηγική του στο Κοινοβούλιο, ώστε να μην παραπέμπει σε φτηνή αντιπολίτευση.

Μία πρόγευση αυτής της στάσης, που αν θέλετε είναι και επιβεβλημένη, έδωσε με δηλώσεις του ο Νίκος Παππάς, τέως υπουργός και στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι θετική στα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης, τα οποία αφορούν κυρίως σε φοροελαφρύνσεις.

Είναι εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δύσκολο σταυροδρόμι. Αυτό θα εκδηλωθεί περισσότερο το αμέσως επόμενο διάστημα, όσο θα πυκνώνουν οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και θα ξεδιπλώνεται σε όλο του το εύρος το κυβερνητικό έργο.

Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να καταψηφίσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ή τις ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις, όταν την προεκλογική περίοδο είχε υιοθετήσει τα συγκεκριμένα μέτρα στο πρόγραμμά του. Οπως επίσης είναι απολύτως λογικό ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει κάθε ρύθμιση, που θα βελτιώνει τον νόμο των 120 δόσεων, καθώς προεκλογικά υποσχόταν ότι θα ενσωματωθούν επιπλέον διατάξεις, οι οποίες θα στηρίζουν περαιτέρω φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

«Η αντιπολίτευσή μας σε κάθε περίπτωση θα είναι προγραμματική, δομική, δυναμική, τεκμηριωμένη και ουσιαστική», επισήμανε χθες ο κ. Παππάς, δίνοντας το πολιτικό στίγμα, το οποίο θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ετσι, ουσιαστικά θέτει στο περιθώριο όσους από την πρώτη μέρα έκαναν «επανάσταση» κόντρα ακόμη και σε αυτό που είπε ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να ζητήσει πρόωρες εκλογές μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Οχι γιατί δεν το θέλει, αλλά κυρίως διότι αντιλαμβάνεται πως η νέα κυβέρνηση, με την πλειοψηφία που της έδωσε η λαϊκή ετυμηγορία, πρέπει αφενός να αφεθεί να ασκήσει το έργο της και αφετέρου το εξάμηνο είναι πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για να βγει… στο κλαρί της αντιπολίτευσης.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν πολιτικές εκτιμήσεις με βάση τα σημερινά δεδομένα. Το αμέσως επόμενο διάστημα, κυρίως όμως μετά το φθινόπωρο, όταν η παραγωγή κυβερνητικού έργου θα είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενδεχομένως ορισμένα ζητήματα να αναπροσαρμοστούν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κοινοβουλευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπαγορεύεται από ιδεοληψίες, διότι, όπως προαναφέρθηκε, το συγκεκριμένο κόμμα έχει πλέον κυβερνητικό παρελθόν. Οπερ σημαίνει ότι κρίνεται καθημερινά για όσα έκανε και για όσα έταξε ότι θα κάνει και δεν έκανε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου