Εν αναμονή της φορολογικής μεταρρύθμισης

εν-αναμονή-της-φορολογικής-μεταρρύθμ-432784

Εν αναμονή λοιπόν του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για ενθάρρυνση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών είναι μεγάλες. Θέλουμε να πιστεύουμε για το καλό της οικονομίας ότι δεν θα διαψευστούν

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, το φορολογικό σύστημα, παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες και στρεβλώσεις.

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι ομονοούν με την άποψη πως το υπάρχον φορολογικό σύστημα διαθέτει εισπρακτικό και μόνο χαρακτήρα δεν είναι τυχαίο. Απηχεί τη δικαιολογημένη άποψη, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα στη χώρα μας ότι η φορολογία χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σαν εργαλείο βραχυπρόθεσμης τόνωσης των δημοσίων εσόδων. Υπάρχει όμως και μια άλλη άποψη, η οποία επικεντρώνεται στον αναπτυξιακό χαρακτήρα αυτής.

Διότι το φορολογικό σύστημα μπορεί να καταστεί κύριος πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης, διότι μέσω αυτού, στο πλαίσιο πάντα άσκησης μιας μελετημένης αναπτυξιακής πολιτικής, η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης μεγάλων ξένων επενδύσεων, απαραίτητων για την έξοδο από την ύφεση.

Ευτυχώς η νέα κυβέρνηση έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα τη φορολογική μεταρρύθμιση, διότι έχει κατανοήσει την ανάγκη να υπάρξει ένα ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον, καθώς στο πλαίσιο του φορολογικού ανταγωνισμού που κυριαρχεί, το υπάρχον φορολογικό πλαίσιο, το οποίο συνεχώς μεταβάλλεται μόνο και μόνο για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της χώρας προς τους δανειστές, καθιστά απαγορευτική τη διατήρηση των υφισταμένων και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Οι επενδυτές είτε γηγενείς, είτε αλλοδαποί εύλογα αποσκοπούν στην ανάληψη των κερδών που πραγματοποίησαν ρισκάροντας τα κεφάλαια τα οποία θα διαθέσουν για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις. Κατά συνέπεια δεν πρόκειται να ρισκάρουν αν δεν υπάρχουν κίνητρα. Είναι αποδεδειγμένο ότι όπου στοχοποιείται φορολογικά η απόδοση των κεφαλαίων, δηλαδή το κέρδος, μειώνονται οι επενδύσεις με ό,τι συνέπειες έχει το γεγονός αυτό στην οικονομία.

Μόνο έτσι θα υπάρξουν σοβαρές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στη χώρα. Εν αναμονή λοιπόν του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για ενθάρρυνση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών είναι μεγάλες. Θέλουμε να πιστεύουμε για το καλό της οικονομίας ότι δεν θα διαψευστούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου