«Ανθρακες ο θησαυρός» της Κυριακής

ανθρακες-ο-θησαυρός-της-κυριακής-437862

Οσο και αν ορισμένοι δεν θέλουν να το καταλάβουν, στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουμε βιώσει στην πράξη τη μεταβολή της καταναλωτικής συμπεριφοράς

«Ανθρακες» αποδείχτηκε τελικά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των καταστημάτων και την περασμένη Κυριακή εν μέσω των θερινών εκπτώσεων.

Μία ακόμη πανελλαδική έρευνα, που έγινε για τη λειτουργία της αγοράς την περασμένη Κυριακή, έδειξε πως τόσο οι καταναλωτές, όσο και η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα «σνόμπαραν» το άνοιγμα και την «ευκαιρία» να κάνουν τα ψώνια τους την Κυριακή, παρότι περίοδος εκπτώσεων.

Με λίγα λόγια, το άνοιγμα της Κυριακής, που δήθεν θα έφερνε τους καταναλωτές στα μαγαζιά, αποδείχτηκε τελικά «άνθρακες ο θησαυρός». Ούτε πολλά καταστήματα άνοιξαν, ούτε πολλές αγορές έγιναν.

Το πρόβλημα των καταναλωτών δεν είναι ποιες μέρες θα παραμένει ανοιχτή η αγορά, αλλά ότι η αγοραστική δύναμή τους έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Λογικό. Μια οικονομική κρίση, που ακολουθείται από εκτεταμένη περίοδο ύφεσης, αναγκάζει την πλειονότητα των καταναλωτών να αναθεωρήσει τις καταναλωτικές της συνήθειες και να ανακατανείμει το διαθέσιμο εισόδημά της σύμφωνα με τις δυνατότητες, που η νέα οικονομική πραγματικότητα επιτρέπει.

Οσο και αν ορισμένοι δεν θέλουν να το καταλάβουν, στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουμε βιώσει στην πράξη τη μεταβολή της καταναλωτικής συμπεριφοράς. Η ανεργία, η ημιαπασχόληση σε συνδυασμό με το «πάγωμα» ή και τη μείωση των μισθών και την παράλληλη αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων οδήγησαν σε δραστική μείωση της αγοραστικής δύναμης. Ο τρόπος με τον οποίο ο καταναλωτής ξοδεύει το εισόδημά του έχει αλλάξει.

Συνεπώς, σε ένα περιβάλλον οικονομικής δυσχέρειας, με υψηλά επίπεδα ανεργίας, μειωμένους μισθούς, κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής δύναμης οι καταναλωτές νοιάζονται να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα απολύτως απαραίτητα.

Αν δεν βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα και αν δεν δημιουργηθούν προϋποθέσεις ουσιαστικής οικονομικής ανάκαμψης για τα νοικοκυριά, όσες Κυριακές και αν λειτουργήσει η αγορά, οι τζίροι θα παραμένουν μειωμένοι. «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», που λέει και το ρητό, τόσο παλιό, μα τόσο επίκαιρο ακόμη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου