Οι αλλαγές πρέπει να επισπευστούν

οι-αλλαγές-πρέπει-να-επισπευστούν-438900

Η μεταρρύθμιση λοιπόν, που προαναγγέλλεται, πρέπει να είναι γενναία, ώστε οι προβληματικές διατάξεις του «Κλεισθένη» να μην προκαλέσουν επιπλέον στρεβλώσεις. Κερδισμένοι, άλλωστε, θα είναι οι ίδιοι οι πολίτες, αφού η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο πλησιέστερος θεσμός διοίκησης για εκείνους

Η ξεκάθαρη χθεσινή δέσμευση του νέου υπουργού Εσωτερικών, που μιλώντας για λογαριασμό της νέας κυβέρνησης, δεσμεύτηκε για κατάργηση της απλής αναλογικής, είναι σαφές ότι ικανοποιεί τα μέγιστα τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης.

Στην πλειονότητά τους περιφερειάρχες και δήμαρχοι πολύ πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας τα προβλήματα ακυβερνησίας. Δεν εισακούστηκαν τότε, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση επέμεινε να ψηφίσει τον νόμο, όπως και έγινε. Μέχρι που φτάσαμε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και εκεί φάνηκε σε όλο το εύρος του το πρόβλημα.

Περιφερειάρχες και δήμαρχοι, που εκλέχτηκαν τη δεύτερη Κυριακή, είναι πλέον όμηροι των αντιπολιτεύσεων με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την κατάσταση που θα κληθούν να διαχειριστούν πλέον από τον Σεπτέμβριο, όταν θα αναλάβουν για τη νέα θητεία.

Με λίγα λόγια, τα δύσκολα για τις νέες δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις θα ξεκινήσουν σε δύο μήνες, όταν θα αναλάβουν καθήκοντα και θα συνειδητοποιήσουν πόσο δύσκολο είναι να πάρουν ακόμα και τις πιο απλές αποφάσεις.

Επισήμως, η απλή αναλογική οδηγεί σε συγκλίσεις. Το πιθανότερο όμως είναι ότι θα οδηγήσει σε συναλλαγές και παζάρια, αφού τα νέα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, όπου δεν βγήκε περιφερειάρχης ή δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, θα απαρτίζονται από τους συμβούλους που εξελέγησαν την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Για αυτό και επείγουν οι όποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, για να μη βρεθούν Περιφέρειες και Δήμοι σε πλήρη αδιέξοδο.

Πρέπει να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις, που θα επιτρέπουν τη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών και την αντιμετώπιση των διαλυτικών προβλημάτων, που θα προκαλέσει η εφαρμογή της απλής αναλογικής. «Οι κεντρικές ιδέες είναι η διασφάλιση της πλειοψηφίας του εκάστοτε δημάρχου ή περιφερειάρχη τουλάχιστον στη σημαντική για την καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ Οικονομική Επιτροπή, καθώς και η ενθάρρυνση των συμπράξεων δημοτικών παρατάξεων. Ολα αυτά σε ένα πλαίσιο ρυθμίσεων, που πρέπει να είναι συμβατό με τη συνταγματική νομιμότητα» δεσμεύτηκε χθες ο κ. Θεοδωρικάκος στους περιφερειάρχες.

Η μεταρρύθμιση λοιπόν, που προαναγγέλλεται, πρέπει να είναι γενναία, ώστε οι προβληματικές διατάξεις του «Κλεισθένη» να μην προκαλέσουν επιπλέον στρεβλώσεις. Κερδισμένοι, άλλωστε, θα είναι οι ίδιοι οι πολίτες, αφού η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο πλησιέστερος θεσμός διοίκησης για εκείνους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου