Ο μηχανισμός τότε και τώρα

ο-μηχανισμός-τότε-και-τώρα-442805

Παρότι κυβέρνηση δύο ημερών, οι υπουργοί και οι υπηρεσίες συντονίστηκαν, ο μηχανισμός έδρασε εγκαίρως και οι πρωτοβουλίες για την επιδιόρθωση των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων ακολούθησαν ως φυσιολογικό επακόλουθο

Η αμεσότητα με την οποία αντέδρασαν η νέα κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί στη βιβλική καταστροφή, που υπέστη ένα μεγάλο τμήμα της Χαλκιδικής από ακραία καιρικά φαινόμενα, ήταν πραγματικά θετική έκπληξη για τους πολίτες.

Παρότι κυβέρνηση δύο ημερών, οι υπουργοί και οι υπηρεσίες συντονίστηκαν, ο μηχανισμός έδρασε εγκαίρως και οι πρωτοβουλίες για την επιδιόρθωση των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων ακολούθησαν ως φυσιολογικό επακόλουθο.

Χωρίς κανείς να πνίγεται σε μία κουταλιά νερό, συντονισμένα και οργανωμένα, αφού δόθηκαν οι απαραίτητες εντολές από τον πρωθυπουργό, όλοι ανέλαβαν δράση, ο καθένας στον τομέα του, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Αυτό που όμως δείχνει ότι πράγματι κάτι έχει αλλάξει είναι η παρέμβαση της κυβέρνησης, προκειμένου να διεκδικήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Απευθύνεται λοιπόν στους εταίρους και ζητά συνδρομή, ώστε να εκταμιευτούν ευρωπαϊκά κονδύλια, που θα στηρίξουν τους πληγέντες.

Απλά πράγματα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανφάρες, διότι αυτό που προέχει είναι η επιδιόρθωση των ζημιών.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμαρχος της περιοχής έκλεισε τη λεωφόρο Φυλής, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απατηλές έως τώρα υποσχέσεις της πολιτείας ότι θα γίνουν τα απαραίτητα έργα στην περιοχή προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη των αντιπλημμυρικών έργων.

Η πολιτεία οφείλει να βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών και να λειτουργεί ως αρωγός στις καθημερινές δυσκολίες. Οταν δρα εκ των υστέρων ή με καθυστέρηση σε τέτοιου είδους δύσκολες καταστάσεις, ρισκάρει κάθε φορά να βρεθεί αντιμέτωπη με τραγωδία. Οπως έγινε πριν έναν χρόνο στην περίπτωση των πυρκαγιών σε Μάτι και Βουτσά. Τότε που το μπαλάκι των ευθυνών ριχνόταν από τον έναν στον άλλο, με την κυβέρνηση να «πιάνεται στον ύπνο» σ’ όλα τα επίπεδα και τη χώρα να θρηνεί 100 και πλέον νεκρούς.

Η σύγκριση μεταξύ δύο φυσικών καταστροφών μοιραία. Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε η πολιτεία στη μία και στην άλλη περίπτωση απέχει παρασάγγας. Και αυτό δεν είναι θέμα μόνο ικανοτήτων, αλλά και νοοτροπίας. Πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας την έννοια του καθήκοντος και πόσο αποφασισμένος είναι να «σπάσει αβγά» την ώρα της κρίσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου