Οι προσδοκίες για ανάκαμψη

οι-προσδοκίες-για-ανάκαμψη-445132

Εκτός από θεσμικές πρωτοβουλίες, χρειάζονται και σταθεροί κανόνες, όχι νόμοι που αλλάζουν κάθε τόσο, καθώς και αυστηρός έλεγχος προκειμένου να τηρούνται

Eίναι γεγονός ότι με την εκλογή της νέας κυβέρνησης καλλιεργούνται πολλές προσδοκίες για την επόμενη μέρα στη χώρα.

Ειδικά οι κλάδοι που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την οικονομία αναγνωρίζουν τις δυσκολίες του εγχειρήματος, την ίδια στιγμή όμως ενθαρρύνουν τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές, οι οποίες εκτιμούν ότι θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σε βάθος χρόνου.

Το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση είναι αυτοδύναμη και έχει μια ολόκληρη τετραετία μπροστά της, προκειμένου να βελτιώσει πολλά στην οικονομία και τη χώρα γενικότερα, όπως εκτιμούν όλοι είναι ένα θετικό στοιχείο. Πρέπει να δημιουργηθεί φιλοεπιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και να τονωθεί η επενδυτική ψυχολογία.

Το έργο βέβαια της κυβέρνησης δεν θα είναι καθόλου εύκολο, ωστόσο μόλις ξεκινήσουν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες και αλλαγές και γίνουν ορατές από την επενδυτική κοινότητα, θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως το κλίμα θα αλλάξει. Το πλέον δύσκολο βέβαια είναι να προχωρήσουν δομικές αλλαγές στην οικονομία, οι οποίες είναι απαραίτητες.

Στην οικονομία πρωτίστως απαιτούνται για να πάρει μπροστά η μηχανή επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις! Αν αυτό αρχίσει να γίνεται πράξη, τότε θα εισρεύσει φρέσκο χρήμα στην αγορά, θα δημιουργηθούν πρόσθετες θέσεις εργασίας, θα βγουν τα χρήματα του κόσμου από τα σεντούκια και τα στρώματα, θα τονωθεί η οικοδομή και τα τόσα πολλά επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτή. Είναι προφανές λοιπόν πως απαιτείται να προσελκυσθούν επενδύσεις.

Ωστόσο, λένε πολλοί, οι παραπάνω κρίσιμες προϋποθέσεις δεν θα είναι λειτουργικές, αν δεν συνοδευτούν από δομικές μεταρρυθμίσεις σε ένα άλλο δομικό τρίπτυχο, παιδεία, υγεία και ασφάλεια. Γιατί χωρίς αυτά τα δομικά στοιχεία, μια κοινωνία είναι εξ ορισμού δυσλειτουργική και η οικονομία της χλωμή και ανίσχυρη, όπως έλεγε στη στήλη χθες έμπειρος παράγοντας της τοπικής αγοράς.

Οπερ σημαίνει πως εκτός από θεσμικές πρωτοβουλίες, χρειάζονται και σταθεροί κανόνες, όχι νόμοι που αλλάζουν κάθε τόσο, καθώς και αυστηρός έλεγχος προκειμένου να τηρούνται.

Η μείωση της φορολογίας και των εισφορών, η πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου, η ενίσχυση της ασφάλειας πρέπει να είναι στα πρώτα μέτρα αυτής της κυβέρνησης, καθώς όχι μόνο έχει δεσμευθεί προεκλογικά για την υλοποίησή τους, αλλά και γιατί μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί η πολυπόθητη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Η λεγόμενη κανονικότητα πρέπει να επιστρέψει στη χώρα εμπράκτως…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου