Οταν ξεπερνιούνται τα διεθνή στάνταρ

οταν-ξεπερνιούνται-τα-διεθνή-στάνταρ-455050

Αν οι έχοντες το πρώτο πρόσταγμα στη λήψη αποφάσεων δεν δουν τη συνολική εικόνα της χώρας και πώς μέσα από εκείνη μπορεί να βελτιωθεί και το δικό μας… καλό, τότε τα καμπανάκια θα συνεχίσουν να χτυπούν

Η υπερφορολόγηση στην Ελλάδα έχει προ πολλού ξεπεράσει όλα τα όρια και τα διεθνή στάνταρ, «σπάζοντας» και όλες τις οικονομικές θεωρίες, τους δείκτες, τα γραφήματα και όλες τις σχετικές μελέτες.

Την ίδια ώρα ό,τι μέτρα εφαρμόζονται είναι χωρίς σχέδιο και στόχευση, αλλά με καθαρά λογικές μπαλώματος σε προηγούμενες τακτικές άναρχων ή βεβιασμένων αποφάσεων. Προβάλλεται από την κυβέρνηση το βραχυπρόθεσμο και κοντόφθαλμου αποτέλεσμα του πλεονάσματος, μη δίνοντας όμως σημασία την ίδια στιγμή στο γεγονός ότι προέρχεται από το στέγνωμα της αγοράς.

Ομως έτσι όπως βαδίζουμε, με αυτή την οικονομική και φορολογική πολιτική, η χώρα δύσκολα θα τα καταφέρει. Τα ληξιπρόθεσμα διαρκώς θα αυξάνονται και από μήνα σε μήνα τα δημόσια ταμεία θα αδειάζουν. Ετσι όμως διευρύνεται ο φαύλος κύκλος των οφειλών, που κάθε φορά τροφοδοτεί και την επιβολή νέων μέτρων και περικοπών.

Η υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με τη χαμηλή ανταποδοτικότητα και την έλλειψη παροχών οδηγεί τους πολίτες στη φοροδιαφυγή, καθώς δεν μπορούν να βρουν άλλο τρόπο να αντιμετωπίσουν την υπέρμετρη φορολόγηση, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αυξάνει εκ νέου τους φόρους, οι οποίοι όμως απευθύνονται σε όσους δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν.

Οι πολίτες πλέον υποστηρίζουν ότι για τους φόρους που πληρώνουν δεν λαμβάνουν τις αντίστοιχες παροχές, ενώ δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στο κράτος, καθώς θεωρούν ότι δεν θα τους σταθεί σε περίπτωση ανάγκης.

Συγκεκριμένα, οκτώ στους δέκα Ελληνες θεωρούν ότι δεν λαμβάνουν τις παροχές που θα έπρεπε δεδομένου του ύψους των φόρων που καταβάλλουν στο κράτος, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στις 21 χώρες του ΟΟΣΑ είναι 58,5%, δηλαδή πολύ χαμηλότερα.

Αν οι έχοντες το πρώτο πρόσταγμα στη λήψη αποφάσεων δεν δουν τη συνολική εικόνα της χώρας και πώς μέσα από εκείνη μπορεί να βελτιωθεί και το δικό μας… καλό, όχι βέβαια μέσα από την υπερφορολόγηση, αλλά με πολιτικές ευεργετικές που θα δημιουργούν θετικό περιβάλλον, τότε πολύ σύντομα και πάλι θα αρχίσουν να χτυπούν καμπανάκια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου