Η επιχειρηματικότητα περιμένει…

η-επιχειρηματικότητα-περιμένει-459307

Μέχρι σήμερα στα χαρτιά… συμφωνίες για μεταρρυθμίσεις υφίστανται, αλλά δεν έχουν τηρηθεί και το κόστος της αβελτηρίας τελικά το πληρώνει η οικονομία

Οι πλέον προβληματικοί παράγοντες για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι, σύμφωνα με όλες τις οικονομικές εκθέσεις τραπεζικών οίκων, αλλά και αναλυτών, οι φορολογικοί συντελεστές, η γραφειοκρατία, οι φορολογικοί κανόνες, η πολιτική και η κυβερνητική αστάθεια, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, αλλά και η διαφθορά. Ειδικά το θέμα της φορολόγησης αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι για την επιχειρηματικότητα και είναι λογικό, αφού πάνω από το 50% των κερδών μίας επιχείρησης καταλήγει σε φόρους.

Το δεύτερο μεγαλύτερο εμπόδιο για το επιχειρείν είναι η αναποτελεσματική κρατική γραφειοκρατία, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην τελευταία επτάδα στην αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών και της Δικαιοσύνης, στην διευθέτηση διαφορών και στο «βάρος» των κρατικών ρυθμίσεων.

Γροθιά στο στομάχι οι παραπάνω διαπιστώσεις, οι οποίες ασφαλώς δεν αποτυπώνουν τίποτα παραπάνω από όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα ως ελληνική παθογένεια. Το δυστύχημα είναι πως όλοι γνωρίζουν ότι η υπερφορολόγηση «στραγγαλίζει» την ανάπτυξη, όλοι διατυπώνουν την άποψη πως αν δεν γίνουν τομές στη δημόσια διοίκηση δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία, την ίδια όμως στιγμή όλα παραμένουν στάσιμα, με αποτέλεσμα οι ευκαιρίες να έρχονται και να περνούν χωρίς κανέναν θετικό αντίκτυπο για τη χώρα.

Η λειτουργία του επιχειρηματικού τομέα, η βιωσιμότητά του και η αγορά εργασίας δεν πρέπει να είναι ο στόχος, αλλά το μέσο της οικονομικής πολιτικής για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής οικονομίας. Ετσι η ελληνική οικονομία θα γίνει ανταγωνιστική όταν αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης και όταν θα γίνουν ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές.

«Οι εκτιμήσεις για τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων ίσως να μην είναι αντικειμενικές και να τα διογκώνουν, όταν διαπιστώνουν παροδικές αλλαγές στα εισοδήματα, οι οποίες απλώς συμπίπτουν με τις μεταρρυθμίσεις», παρατηρούσε τις προάλλες έγκυρος οικονομολόγος. Αυτό που ωστόσο είναι το ζητούμενο πρώτα απ’ όλα είναι να υπάρχει πολιτική βούληση για να γίνουν, διότι μέχρι σήμερα στα χαρτιά… συμφωνίες για μεταρρυθμίσεις υφίστανται, αλλά δεν έχουν τηρηθεί και το κόστος της αβελτηρίας τελικά το πληρώνει η οικονομία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου