Κινδυνολογίας το ανάγνωσμα…

κινδυνολογίας-το-ανάγνωσμα-476033

Αν παρακολουθήσει κανείς τον τρόπο, με τον οποίο μετά τις ευρωεκλογές προσπαθεί η κυβέρνηση να συνέλθει από το εκλογικό σοκ της μεγάλης ήττας με 9,5 μονάδες διαφορά, δεν έχει παρά να παρατηρήσει πως το νέο κυβερνητικό αφήγημα ενόψει της εθνικής κάλπης στις 7 Ιουλίου περιλαμβάνει πολλή δόση… κινδυνολογίας.

Ευθυγραμμισμένη και η εκλογική βάση του κόμματος, που επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου να παρουσιάσει όσο πιο πειστικά μπορεί το άσπρο – μαύρο. Το τι λέγεται και ακούγεται στην πιάτσα υπερβαίνει τα όρια του σοβαρού.

Περικοπή συντάξεων και μισθών, αποκλεισμός των ασφαλισμένων από την υγεία, ιδιωτικοποίηση της υγείας αποτελούν μερικά μόνο από τα επιχειρήματα, που επικαλούνται όσοι θέλουν να υποστηρίξουν πως η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να διατηρηθεί στην εξουσία.

«Δηλαδή σας ικανοποιεί το «να φύγει ο Τσίπρας» και ας περικοπούν μισθοί και συντάξεις… Και ας μην έχουμε πρόσβαση στην υγεία… Και ας ιδιωτικοποιηθεί η παιδεία… Και ας μας κλέψουν τις ζωές μας… Αυτό μόνο ως μαζοχισμός μπορεί να εκληφθεί» υπογράμμιζε μεταξύ άλλων όψιμος τιμητής της σημερινής κυβέρνησης, έχει περάσει κατά καιρούς από τουλάχιστον άλλα δύο κόμματα, σε χθεσινή του ανάρτηση, δίχως να καταλαβαίνει ότι τα όσα σήμερα υποστηρίζει δεν γίνονται πιστευτά.

Διότι αφενός σημασία έχει ποιος τα λέει και αφετέρου το επιβαρυντικό παρελθόν που κουβαλά η 5ετής διακυβέρνηση της χώρας και η παρούσα κυβέρνηση δεν εγγυάται πως στο απώτερο μέλλον θα γίνει καλύτερη. Είχε άλλωστε την ευκαιρία και δεν το έπραξε.

Η κινδυνολογία, λοιπόν, του τύπου «αν φύγουμε εμείς, θα καταστραφεί το σύμπαν» φέρνει συνήθως τα αντίθετα αποτελέσματα. Επιπροσθέτως, είναι ομολογία ήττας. Οι κυβερνώντες έχουν συνειδητοποιήσει ότι καταρρέουν και κινδυνολογούν.

Και βέβαια όσο θα περνούν οι μέρες και θα πλησιάζουμε στην τελική ευθεία θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξει κλιμάκωση, που δεν θα στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα.

Ηδη τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη στα τηλεοπτικά πάνελ επιδίδονται σε συναγωνισμό κινδυνολογίας.

Με αλλεπάλληλες επιθέσεις κυρίως κατά της ΝΔ, αλλά και του ΚΙΝΑΛ επιχειρούν να περάσουν την κυβερνητική προπαγάνδα, που συνοψίζεται στο ότι αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίσει τις εκλογές η χώρα θα οδηγηθεί στα βράχια.

Κι όλα αυτά, μόλις προκηρύχθηκαν οι εκλογές. Τι θα ακούσουμε ακόμη στο εγγύς μέλλον ένας Θεός το ξέρει…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου