Τα νέα δεδομένα και η Ευρώπη

τα-νέα-δεδομένα-και-η-ευρώπη-491200

Ας ελπίσουμε ότι έχουν λάβει τα μηνύματα οι Ευρωπαίοι ηγέτες και δεν θα συνεχίσουν να υιοθετούν λανθασμένες πολιτικές, που θα απαξιώσουν ακόμη περισσότερο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Αναμφισβήτητα η ΕΕ πολλές φορές πορεύτηκε με ανταγωνισμούς, εθνικές προτεραιότητες, αποφάσεις που στράφηκαν σε βάρος εταίρων της, οι ηγέτες της πολλές φορές φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, όμως αποτελεί την κοινή μας οικογένεια.

Τη μοναδική ασπίδα, όπως έλεγε χθες σε τηλεοπτικό πάνελ ο γνωστός διεθνολόγος Κώστας Φίλης, σε έναν πολυδιασπασμένο και ακραία ανταγωνιστικό κόσμο, καθώς παραμένει με όλα τα προβλήματά της η μοναδική σχεδόν περιοχή του πλανήτη, που σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου, που προστατεύει κοινωνικές κατακτήσεις και επιμένει στον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα.

Είναι εύκολο να την απαξιώνουμε, αλλά πολύ δύσκολο να βρούμε πιο ασφαλές καταφύγιο στον ταραγμένο κόσμο που ζούμε. Καμιά χώρα και πολύ περισσότερο η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες για τους πολίτες και την οικονομία της στην ακραία ανταγωνιστική εποχή που ζούμε.

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι όποτε υπήρξε αύξηση εθνικιστικών τάσεων η Ευρώπη το πλήρωσε πολύ ακριβά.

Για αυτό αν μη τι άλλο είναι δικαιολογημένος ο έντονος προβληματισμός, που επικρατεί για το γεγονός ότι ανέβηκαν σημαντικά τα ποσοστά της ακροδεξιάς σε πολλά κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Οι παραδοσιακά κυρίαρχες ομάδες της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν δεχθεί ένα σημαντικό πλήγμα μετά τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κάνει ο ίδιος ο ιστότοπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ετσι πλέον Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές, που παραδοσιακά σχημάτιζαν έναν μεγάλο συνασπισμό για να προωθούν τις πρωτοβουλίες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν θα διαθέτουν πλέον την πλειοψηφία.

Είναι πλέον προφανές ότι σε επίπεδο Ε.Ε. η επέλαση του λαϊκισμού και του αντιευρωπαϊσμού δημιουργούν άλλα δεδομένα. Εχουν πλέον στρογγυλοκαθίσει στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου.

Ας ελπίσουμε ότι έχουν λάβει τα μηνύματα οι Ευρωπαίοι ηγέτες και δεν θα συνεχίσουν να υιοθετούν λανθασμένες πολιτικές, που θα απαξιώσουν ακόμη περισσότερο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Να σταματήσουν να εθελοτυφλούν και να εφαρμόσουν πολιτικές, που θα συμβαδίσουν με τις πραγματικές ανάγκες των λαών της Ευρώπης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου