Δεν αρκούν τα πρωτογενή πλεονάσματα

δεν-αρκούν-τα-πρωτογενή-πλεονάσματα-495542

Χρειάζονται ιδιωτικές επενδύσεις, που θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών

Ολοι μιλούν για την ανάπτυξη, η σύγκλιση όμως απόψεων και προγραμμάτων αποτελεί ακόμη ουτοπία σε πολιτικό επίπεδο. Μετά από οκτώ χρόνια μνημονιακών προσαρμογών, η προοπτική ανάκαμψης φαντάζει δύσκολος στόχος, όσο παραμένει κεντρικό ζητούμενο μόνο η δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα διάσωσης, με τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας να περνά διαρκώς σε δεύτερη μοίρα.

Η παιδεία, ο πρωτογενής τομέας, ο πολιτισμός, το φυσικό περιβάλλον, η επιχειρηματικότητα, οι νέες τεχνολογίες, η οικονομία, τα αναπτυξιακά προγράμματα, η καινοτομία, η αστική ανάπτυξη, η ενέργεια και όχι μόνον διαμορφώνουν ένα ενδιαφέρον πεδίο έκφρασης απόψεων για την ανάπτυξη. Αρκεί βέβαια να υπάρχει πολιτική βούληση. Υπάρχει όμως;

Η ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί να είναι μια έκθεση ιδεών σε λευκό χαρτί με ελεύθερο θέμα και μάλιστα απόντων των παραγωγικών φορέων του τόπου. Είναι μια συνεχής και επίμονη προσπάθεια που θα πρέπει να εδράζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, στην αξιοποίηση των φυσικών και ανθρωπογενών πόρων του, της γεωγραφικής του θέσης, των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, στην προσπάθεια για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων και βέβαια στη διαμόρφωση μιας κοινής, συλλογικής αντίληψης για την πορεία του στο μέλλον.

Μπορεί το πραγματικό ζητούμενο για την Ελλάδα να είναι η ανάπτυξη με δουλειές, καθώς η χώρα μας διατρέχει σοβαρό κίνδυνο τα επόμενα χρόνια να έχει μια αναιμική ανάπτυξη, χωρίς νέες θέσεις εργασίας. Και για να συμβεί αυτό, χρειάζονται ιδιωτικές επενδύσεις, που θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Ειδάλλως τα πρωτογενή πλεονάσματα από μόνα τους δεν μπορούν να επαναφέρουν τη χώρα στην κανονικότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου