Η εποχή Μαυρογιαλούρου ωχριά

η-εποχή-μαυρογιαλούρου-ωχριά-506985

Στην τελική ευθεία των εκλογών η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παίζουν τα ρέστα τους. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν λίγο έως πολύ ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής 26 Μαΐου, το Μέγαρο Μαξίμου έχει υιοθετήσει τη λογική του «δώστα όλα».

Επιδόματα και 13η σύνταξη νωρίτερα, πληρωμές των μηνιαίων συντάξεων πριν τις εκλογές ρίχνονται στη μάχη μία εβδομάδα πριν οι ψηφοφόροι οδηγηθούν στις κάλπες. Αυτό δεν έχει πράγματι προηγούμενο. Ξεπερνά ακόμη και αυτή την εποχή του Μαυρογιαλούρου.

Υπουργοί, βουλευτές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν δομήσει μία συγκεκριμένη επιχειρηματολογία και επί αυτής διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος με τους πολίτες. Πρόκειται για το νέο αφήγημα, που θέλει την οικονομία να έχει απογειωθεί όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός χθες από την Καρδίτσα και προχθές από τη Λαμία.

Τόσες φορές που το έχουν πει τείνει να σκεφτεί κανείς ότι πες – πες θέλουν να το πιστέψουν και οι ίδιοι.

Χθες βέβαια ο κ. Τσίπρας είπε και κάτι άλλο. Παραδέχθηκε ότι τα μνημόνια πλήγωσαν τη μεσαία τάξη, αλλά και τους ανθρώπους του μεροκάματου, παρότι, όπως ανέφερε, η οικονομία πλέον απογειώθηκε.

«Μέχρι τώρα τις αποφάσεις τις έπαιρναν οι τεχνοκράτες της τρόικας και του ΔΝΤ, τώρα τους διώξαμε και μπορούμε να σχεδιάσουμε με ασφάλεια το μέλλον. Τώρα μπορούμε να ακολουθήσουμε μία πολιτική, που, σας διαβεβαιώνω, θα είναι υπέρ των συμφερόντων των πολλών» ήταν η επισήμανσή του, την ώρα που οι Βρυξέλλες τον καλούν να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουν γίνει και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για υψηλά πλεονάσματα και πιστή εφαρμογή των δημοσιονομικών στόχων.

Καλό ακούγεται στο κομματικό ακροατήριο και σε ένα ενδεχομένως τμήμα των πολιτών ότι πλέον τους διώξαμε τους δανειστές και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο εσωτερικό, αλλά απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα την οποία βιώνει καθημερινά η πλειονότητα των πολιτών, που ακόμη υφίσταται τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών, που εφαρμόζονται και οι οποίες έχουν επιφέρει σοβαρό πλήγμα.

Το να προσπαθεί στο παρά πέντε κυριολεκτικά η κυβέρνηση να χρυσώσει το χάπι και να ωραιοποιήσει την κατάσταση, αν μη τι άλλο αποτελεί εμπαιγμό. Ειδικά όταν γίνεται μία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές και τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου