Η οικονομία δεν έχει ακόμη ρολάρει

η-οικονομία-δεν-έχει-ακόμη-ρολάρει-512127

Οταν ακόμη και αυτή η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι μισή και ανέσωστη, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η οικονομία δεν μπορεί να ποντάρει σε ημίμετρα και αποσπασματικές κινήσεις για να ανακάμψει. Ειδικά όταν μόλις έχει ξυπνήσει από το «κώμα», στο οποίο βρισκόταν για περισσότερο από οκτώ χρόνια

Mπορεί οι οικονομικοί δείκτες να βελτιώνονται, όμως τα ελληνικά νοικοκυριά δεν… ατενίζουν το μέλλον με ιδιαίτερη αισιοδοξία. Ολο και περισσότεροι δηλώνουν ότι μόλις τα βγάζουν πέρα, ενώ για αποταμίευση ούτε λόγος. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, η οικονομία ακόμη δεν έχει ρολάρει. Και αυτό αντανακλάται όπως είναι φυσικό στα νοικοκυριά, τα οποία στην πλειονότητά τους δηλώνουν ότι μόλις τα βγάζουν πέρα, ενώ έχει εξανεμιστεί το ποσοστό των Ελλήνων που αποταμιεύουν.

Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα μέσα στο επόμενο διάστημα θα μπορέσει να γυρίσει η οικονομία, ώστε να επανέλθει η αγορά σε μία πλήρη κανονικότητα.

Είναι άλλωστε πασιφανές πως τα νοικοκυριά δεν είναι πλέον σε θέση να επωμιστούν νέες αυξήσεις σε αγαθά με μεγάλη ζήτηση, τα οποία εκ των πραγμάτων είναι πρώτης ανάγκης και επηρεάζουν δυσανάλογα τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Δεν είναι τυχαίο πως οποιαδήποτε επιβάρυνση στα είδη διατροφής επιφέρει τις μεγαλύτερες δυσκολίες στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Οι συνέπειες της σκληρής περιοριστικής πολιτικής, που εφαρμόστηκε για πολλά χρόνια και τα μέτρα που ακόμη ισχύουν έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην παραγωγή, την κατανάλωση, την επιχειρηματική δραστηριότητα, τις επενδύσεις και ως εκ τούτου και στην απασχόληση.

Ενα μίγμα εκρηκτικό, το οποίο ασφαλώς αποτυπώνεται σε όλες τις έρευνες, όσο και αν ορισμένοι επιμένουν «να βλέπουν το δέντρο και να χάνουν το δάσος», παραπέμποντας στις προεκλογικές παροχές που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες μέρες και οι οποίες ενόψει των ευρωεκλογών αποτελούν το «όχημα» που θέλει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να μπορέσει να αντιστρέψει το αρνητικό για την ίδια κλίμα. Οταν ακόμη και αυτή η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι μισή και ανέσωστη, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η οικονομία δεν μπορεί να ποντάρει σε ημίμετρα και αποσπασματικές κινήσεις για να ανακάμψει. Ειδικά όταν μόλις έχει ξυπνήσει από το «κώμα», στο οποίο βρισκόταν για περισσότερο από οκτώ χρόνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου