Κυριακή κοντή… γιορτή

κυριακή-κοντή-γιορτή-518174

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου πολιτικά για την Ελλάδα θεωρείται βέβαιο πως θα σηματοδοτήσει σειρά εξελίξεων

Το έντονο προεκλογικό άρωμα είναι πλέον διάχυτο παντού. Αρχικά ενόψει των ευρωεκλογών, αλλά και για τους επόμενους μήνες έως τις εθνικές εκλογές, αν βέβαια ο κ. Τσίπρας δεν επιλέξει να κάνει πρόωρες εκλογές μέσα στον Ιούνιο. Η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή προχθές το βράδυ και εκείνη που θα ακολουθήσει σήμερα στο κλείσιμο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης δείχνει πως έχουμε ήδη μπει σε μία περίοδο πολιτικών εξελίξεων.

Οι ευρωεκλογές εν πολλοίς θα είναι βαρόμετρο κυρίως για την κυβέρνηση, που προσπαθεί να κλείσει την ψαλίδα… της διαφοράς που δίνουν οι δημοσκοπήσεις.

Η εκλογική στόχευση των κομμάτων είναι προφανής. Η κυβέρνηση θα τα δώσει όλα για να κλείσει την ψαλίδα, ενώ τα πιο αισιόδοξα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τολμούν να μιλούν ακόμη και για ανατροπή των συσχετισμών υπέρ του.

Δύο είναι οι βασικοί άξονες, στους οποίους χτίζει την εκλογική στρατηγική του ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώτος είναι να ανακτήσει όση μπορεί από τη χαμένη εκλογική του δύναμη, με όχημα αφενός το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια και αφετέρου τα μέτρα που πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε, αν και η πολιτική ιστορία έχει δείξει πως σε ανάλογα πακέτα οι ψηφοφόροι δεν «τσίμπησαν» στον βαθμό που θα μπορούσε να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα σε βάρος μίας κυβέρνησης.

Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη επιδιώκει διεύρυνση της διαφοράς της από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνοντας τα ποσοστά της, ώστε να εισέλθει στην κούρσα των επικείμενων εθνικών εκλογών με άλλον αέρα.

Υπό αυτό το πρίσμα και με βάση τα προαναφερθέντα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου πολιτικά για την Ελλάδα θεωρείται βέβαιο πως θα σηματοδοτήσει σειρά εξελίξεων. Είναι σαφές ότι αν για παράδειγμα η κυβέρνηση συντριβεί στις πρώτες κάλπες μετά το 2015, θα καταστεί εντελώς προβληματική η παραμονή της στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο. Αντίστοιχα για την αντιπολίτευση το μεγάλο στοίχημα είναι να πείσει τους ψηφοφόρους να συμμετέχουν μαζικά στις κάλπες, ώστε να μην ισχύσει η χαλαρότητα της ψήφου και να στείλει το πολιτικό μήνυμα που θέλει.

Οπως και να έχει πάντως, την Κυριακή της 26ης Μαΐου από το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθούν πολλά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου