ΤΟΠΙΚΑ

Αναψε φωτιές η απόφαση του ΣτΕ για τα βαρέα και ανθυγιεινά

αναψε-φωτιές-η-απόφαση-του-στε-για-τα-βα-518349

Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης από την Ομοσπονδία Τσιμεντεργατών για την εξαίρεση από τα βαρέα και ανθυγιεινά

Την οργή των τσιμεντεργατών που στρέφουν ευθέως τα βέλη τους κατά της κυβέρνησης, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκαλεί η εξαίρεσή τους από τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμη και την εξαίρεση, από το υπουργείο Εργασίας, σειράς επαγγελμάτων από την κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι σε αυτά να χάνουν επιδόματα και πρόσθετες παροχές. Στο ανώτατο δικαστήριο είχαν προσφύγει κατά σχετικής απόφασης του υπουργείου Εργασίας, ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων στην τσιμεντοβιομηχανία, διακίνηση τσιμέντου, υαλουργία, λατομεία, χημική βιομηχανία, κατεργασία ελαστικών και πλαστικών, ζητώντας να ακυρωθεί η εξαίρεσή τους από τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Παράλληλα το ΣτΕ απέρριψε τόσο τους ισχυρισμούς των Σωματείων περί παράβασης των συνταγματικών αρχών της ισότητας, της αναλογικότητας και της κρατικής μέριμνας στην κοινωνική ασφάλιση, λόγω θέσπισης αυστηρότερων κριτηρίων για τον καθορισμό του ποιός εργαζόμενος υπάγεται στα βαρέα και ανθυγιεινά.

«Τι είδους κυβέρνηση εργαζομένων είναι αυτή;»

Η αντίδραση της Ομοσπονδίας Τσιμέντων ήταν άμεση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μεταξύ άλλων επισημαίνει βάλλοντας κατά της κυβέρνησης: «Τι δικαιοσύνη είναι αυτή που επί 7 χρόνια εμπαίζει τους εργαζόμενους, οι οποίοι μέσα σ’ αυτά τα χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν μέσα στην τσιμεντόσκονη, αρρώστησαν από αυτήν, ίσως και πέθαναν για να τους αγνοήσει εξευτελιστικά με την απόφασή της; Τι είδους κυβέρνηση των εργαζομένων είναι αυτή που στο δικαστήριο υποστήριξη τη νομιμότητα της υπουργικής απόφασης και μας πέταξαν κατάμουτρα τις φιλεργατικές εξαγγελίες της; Ποιοι είναι αυτοί υπεράνω νόμου που μπαινοβγαίνουν στα γραφεία δικαστηρίων και μαθαίνουν από πρώτο χέρι για μας; Ή μήπως είναι οι ίδιοι που αποφάσισαν πριν από εμάς, χωρίς εμάς; Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις στην πλάτη τους ενάντια στα δίκαια αιτήματά τους, την εξαπάτηση και την αδικία από θεσμούς και αυτόκλητους σωτήρες.

Επιφυλάσσονται με την ενωμένη ισχύ τους να καταδικάσουν τους αυτουργούς της εις βάρος τους αδικίας, της αναξιοπρέπειας και της αγνωμοσύνης στο μοναδικό στήριγμα της ελληνικής κοινωνίας, τον απλό καθημερινό εργαζόμενο, που κοπιάζει και μάχεται για ένα καλύτερο αύριο του λαού και του τόπου μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου