Η επιχειρηματικότητα σε δύσβατα μονοπάτια

η-επιχειρηματικότητα-σε-δύσβατα-μονο-520672

Το δεύτερο μεγαλύτερο εμπόδιο για το επιχειρείν είναι η αναποτελεσματική κρατική γραφειοκρατία, με την Ελλάδα χρόνια τώρα να προσπαθεί να δαμάσει το «θεριό» και να μην μπορεί, γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα

Οι πλέον προβληματικοί παράγοντες για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα χρόνια τώρα κα ειδικότερα κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι οι φορολογικοί συντελεστές, η γραφειοκρατία, οι φορολογικοί κανόνες, η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, αλλά και η διαφθορά. Ειδικά το θέμα της φορολόγησης, όπως καταγράφεται σ’ όλες τις έρευνες και επισημαίνεται διαρκώς από την επιχειρηματική κοινότητα, αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι, καθώς ένα ποσοστό πάνω από το 50% των κερδών μίας επιχείρησης καταλήγει σε φόρους, όπως διατείνονται οι ίδιοι οι επιχειρηματίες.

Το δεύτερο μεγαλύτερο εμπόδιο για το επιχειρείν είναι η αναποτελεσματική κρατική γραφειοκρατία, με την Ελλάδα χρόνια τώρα να προσπαθεί να δαμάσει το «θεριό» και να μην μπορεί, γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα.

Το δυστύχημα είναι πως όλοι γνωρίζουν πως η υπερφορολόγηση «στραγγαλίζει» την ανάπτυξη, όλοι διατυπώνουν την άποψη πως αν δεν γίνουν τομές στη δημόσια διοίκηση δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία, την ίδια όμως στιγμή όλα παραμένουν στάσιμα, με αποτέλεσμα οι ευκαιρίες να έρχονται και να περνούν χωρίς κανένα θετικό αντίκτυπο για τη χώρα.

Η λειτουργία του επιχειρηματικού τομέα, η βιωσιμότητά του και η αγορά εργασίας δεν πρέπει να είναι ο στόχος, αλλά το μέσο της οικονομικής πολιτικής για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής οικονομίας. Ετσι η ελληνική οικονομία θα γίνει ανταγωνιστική όταν αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης και όταν θα γίνουν ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές.

Μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές της χώρας θα πρέπει να κινηθούν σε δύο βασικούς άξονες, στην αποτελεσματική οργάνωση του κράτους και στην επεξεργασία των βασικών προτεραιοτήτων στην οικονομία.

Από την άλλη η κυβέρνηση θα πρέπει να επεξεργαστεί τις βασικές της προτεραιότητες στην οικονομία, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν και τα όποια επιχειρηματικά σχέδια. Συγκεκριμένοι τομείς, συγκεκριμένα ποσά, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Ενίσχυση κάθε προσπάθειας που έχει εξαγωγικό προσανατολισμό, που προάγει την επιχειρηματικότητα στους νέους τομείς της πληροφορικής, της καινοτομίας, της τεχνολογίας της επικοινωνίας, της δημιουργικής βιομηχανίας, της έρευνας, της υγείας, της ενέργειας.

Η ελληνική οικονομία έχει μεγάλα διαρθρωτικά, αλλά και συγκυριακά προβλήματα. Χρειάζεται μεγάλη, συντονισμένη και διαρκής προσπάθεια για να μπορέσει να τα υπερβεί. Από την άλλη πλευρά είμαστε μια χώρα που διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα, τα οποία αν τα αξιοποιήσουμε μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, ότι γρήγορα θα μπούμε σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης και υγιούς ευημερίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου