Οι φόροι τρώνε τον παρά

οι-φόροι-τρώνε-τον-παρά-527830

Αντιλαμβάνεται ο καθένας και κυρίως όλοι οι άνθρωποι της αγοράς ότι χωρίς επενδύσεις και μόνο με συνεχή και αβάσταχτη φορολογία δεν μπορεί να κινηθεί τίποτα, δεν γίνεται να υπάρξει ανάκαμψη

Ούτε η εορταστική περίοδος του Πάσχα δεν κατάφερε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα, που βιώνει η αγορά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

H «ανάσταση» του λιανικού εμπορίου δεν ήρθε. Aυτό υποστηρίζουν οι έμποροι του Βόλου αποτιμώντας την αγοραστική κίνηση κατά την πασχαλινή περίοδο.

Μία εκτίμηση η οποία είναι απολύτως ταυτισμένη με τα στοιχεία του τμήματος μελετών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αττικής, που αποτυπώνει την πτωτική πορεία του τζίρου στο λιανικό εμπόριο. Η κάμψη επανεμφανίστηκε στην αρχή του έτους και δυστυχώς συνεχίζεται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Για όσους ξέρουν πώς λειτουργεί η αγορά, ήταν αναμενόμενο. Το υπερπλεόνασμα και η συλλογή περισσότερων φόρων, οι κατασχέσεις λογαριασμών επιχειρηματιών και πολιτών για χρέη προς το δημόσιο, η πίεση των τραπεζών για αναγκαστική είσπραξη οφειλών αφήνουν όλο και λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα για την αγορά.

Οι δημοσιονομικοί δείκτες μπορεί να δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, αλλά η αγορά στενάζει. Στέλνει το δικό της μήνυμα. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Οι επιχειρήσεις έχουν γονατίσει. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται συνεχώς. Οι ασφαλιστικές εισφορές, σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία αποπληρωμής των οφειλόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία ποσών.

Με τα εισοδήματα των ιδιωτών να έχουν συρρικνωθεί δραματικά, την ανεργία να έχει διαμορφωθεί σε πρωτοφανή ύψη και την πλειονότητα των επιχειρήσεων να έχει αποκλειστεί από τον τραπεζικό δανεισμό, είναι προφανές ότι ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Δεν είναι ότι οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις δεν θέλουν να πληρώσουν τους φόρους τους. Απλώς, αδυνατούν πλέον.

Οι φόροι τρώνε τον παρά. «Μπαίνουν χρήματα στο ταμείο, αλλά το ταμείο παραμένει μείον. Οπως τα βγάζουμε τα δίνουμε… Δεν μένει φράγκο» λένε με παράπονο οι έμποροι και οι επαγγελματίες.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας και κυρίως όλοι οι άνθρωποι της αγοράς ότι χωρίς επενδύσεις και μόνο με συνεχή και αβάσταχτη φορολογία δεν μπορεί να κινηθεί τίποτα, δεν γίνεται να υπάρξει ανάκαμψη.

Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της αγοράς και εδώ χρειάζεται μια γενναία απόφαση, που θα δώσει τη λύση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου