Η ψευδαίσθηση των πλεονασμάτων

η-ψευδαίσθηση-των-πλεονασμάτων-542819

Δεν είναι λοιπόν και τόσο μεγάλο κατόρθωμα και δεν χρειάζεται η Κυβέρνηση να καυχιέται για αυτό στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές, προσπαθώντας να πείσει τους πολίτες ότι τα έχει πάει καλά

Οταν το πλεόνασμα προέρχεται από μία σφιχτή και αντιλαϊκή πολιτική και μετά από μία οκταετία μνημονιακής λιτότητας, όσο και εάν είναι μέσα στους στόχους που θέτουν οι δανειστές, δεν μπορεί να πανηγυρίζεται.

Πρόκειται για πλεόνασμα, που προέρχεται από τις αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού. Από τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί και δεν επιστρέφονται στους επαγγελματίες, από τα φέσια του Δημοσίου που «χρωστά» επιστροφή φόρου.

Δεν είναι έσοδα, που προήλθαν από την ανάπτυξη, ούτε από τη θετική πορεία της οικονομίας και κατέληξαν στα δημόσια ταμεία. Είναι χρήματα, που στερήθηκαν οι Ελληνες πολίτες στην υγεία, την παιδεία, τον αγροτικό τομέα.

Για αυτό και δεν πρέπει να μιλά η Κυβέρνηση για μεγάλο κατόρθωμα και ούτε φυσικά να ευλογεί τα «γένια» της, αφού αυτές οι λογιστικές κυρίως «νίκες» ουδόλως αντικατοπτρίζονται στην πραγματική οικονομία και ούτε φυσικά λειτουργούν ανταποδοτικά προς τους πολίτες.

Δεν είναι λοιπόν και τόσο μεγάλο κατόρθωμα και δεν χρειάζεται η Κυβέρνηση να καυχιέται για αυτό στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές, προσπαθώντας να πείσει τους πολίτες ότι τα έχει πάει καλά.

Πλεόνασμα ουσιαστικό είναι εκείνο που περισσεύει μετά την καταβολή των υποχρεώσεων της Πολιτείας και το οποίο προέρχεται από ανάπτυξη. Οταν λοιπόν η ανάπτυξη είναι 2%, πώς μπορεί να είναι υγιές ένα πλεόνασμα 4% ή και ακόμη περισσότερο, όπως κομπορρημονεί η Κυβέρνηση; Δεν είναι απλά λάθος, είναι οικονομικό έγκλημα, διότι προέρχεται από αιματηρή φορολογία, μέχρι και αδυναμίας καταβολής των υπέρογκων αυτών φόρων, αλλά και πέδησης, φρένο της δυνατότητας ανάπτυξης, αφού στερούνται χρημάτων η αγορά, η κατανάλωση, οι επενδύσεις.

Για ποιο λόγο όμως γίνεται αυτό; Η Κυβέρνηση δεν το αντιλαμβάνεται; Κάτι που δεν χρειάζονται οικονομικές γνώσεις, είναι δυνατό να το αγνοούν η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο;

Η απάντηση είναι πολύ απλή και πολύ εύκολη. Ασφαλώς και το γνωρίζει η Κυβέρνηση, άρα επιλέγει να ικανοποιήσει άλλον σκοπό, που είναι οι συμφωνίες που έχει κάνει με τους θεσμούς. Μπροστά σε αυτές τις συμφωνίες προφανώς προέχουν τα πλεονάσματα και όχι οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους. Μην απορείτε λοιπόν γιατί η κοινωνία παραμένει χειμαζόμενη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου