ΤΟΠΙΚΑ

Παγκόσμια πρωτιά για Βολιώτη γυναικολόγο

παγκόσμια-πρωτιά-για-βολιώτη-γυναικο-552516

«Νιώθω πολύ περήφανος» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έμπλεος ικανοποίησης ο Παναγιώτης Πολύζος

Η γέννηση του πρώτου μωρού παγκοσμίως με τη μέθοδο της μεταφοράς μητρικής ατράκτου είναι γεγονός και έγινε από Βολιώτη γιατρό σε Ελληνίδα μητέρα. Πρόκειται για μία επαναστατική μέθοδο, η οποία εγκαινιάζει μία νέα εποχή στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, «φέρει την υπογραφή» του Βολιώτη γυναικολόγου Παναγιώτη Πολύζου και δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν με φυσιολογικό τρόπο να γίνουν μητέρες με το δικό τους γενετικό υλικό!

«Προσωπικά είμαι υπερήφανος, όπως και όλοι οι συνεργάτες μου για την παγκόσμια ιατρική πρωτιά για την Ελλάδα με τη γέννηση του πρώτου παιδιού προχθές το πρωί, μέσω της πρωτοποριακής μεθόδου της μεταφοράς μητρικής ατράκτου, από γυναίκα με ιστορικό πολλαπλών αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής», υπογράμμισε σε επικοινωνία με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διακεκριμένος Βολιώτης γιατρός.

«Το αναφαίρετο δικαίωμα της γυναίκας να γίνει μητέρα µε δικό της γενετικό υλικό έγινε πραγματικότητα για πρώτη φορά σε παγκόσμιο ιατρικό επίπεδο», πρόσθεσε ο Παναγιώτης Πολύζος.

Σημειώνεται, όπως εξήγησε ο κ. Πολύζος, ότι η μέθοδος της μεταφοράς της μητρικής ατράκτου, που αναπτύχθηκε μετά από δυόμιση χρόνια πρωτοποριακών κλινικοεργαστηριακών ερευνών στο εργαστήριο της Institute of Life στην Ελλάδα, αφορά στη μιτοχονδριακή αντικατάσταση σε ανθρώπινα ωάρια, διατηρώντας ακέραιο το γενετικό υλικό της γυναίκας που επιθυμεί να τεκνοποιήσει. Κατά αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στους ειδικούς να αντιμετωπίσουν προβλήματα γυναικών με υπογονιμότητα και επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης που οφείλονται σε κυτταροπλασματικές δυσλειτουργίες των ωαρίων τους ή γυναικών που πάσχουν από σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, η συγκεκριμένη ιατρική μέθοδος έχει ήδη 100% επιτυχία στην εφαρμογή της. «Δοκιμάστηκε» σε δύο γυναίκες μέχρι τώρα. Η μία ήδη απέκτησε ένα αγοράκι βάρους 2.960 γραμμαρίων, το οποίο γεννήθηκε την περασμένη Τρίτη από Ελληνίδα ηλικίας 32 ετών, με ιστορικό πολλαπλών αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης και πτωχής ποιότητας ωαρίων. Η μητέρα και το βρέφος είναι καλά στην υγεία τους. Η μέθοδος είχε αποτελέσματα επίσης σε μία δεύτερη γυναίκα, η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα τεκνοποίησης. Ηδη βρίσκεται στο στάδιο της εγκυμοσύνης.

Πρωτόγνωρα συναισθήματα

Ο Παναγιώτης Πολύζος μέχρι σήμερα έχει στο ενεργητικό του σημαντικές επιτυχίες. Η παγκόσμια όμως αυτή πρωτιά, με την εφαρμογή της μεθόδου μεταφοράς μητρικής ατράκτου, τον έχει συνεπάρει. «Είμαι πολύ συγκινημένος», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Είναι στιγμές που δεν περιγράφονται με λόγια. Τόσο εγώ, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ερευνητικής ομάδας αισθανθήκαμε ιδιαίτερα περήφανοι, αντικρίζοντας το νεογέννητο αγοράκι, που ήρθε στη ζωή μετά την εφαρμογή της πρωτοποριακής αυτής μεθόδου», επισήμανε ο Βολιώτης γιατρός. Ο ίδιος επίσης ανέφερε, ότι η κλινική εφαρμογή της μεθόδου μεταφοράς μητρικής ατράκτου τελεί υπό την αδειοδότηση και την εποπτεία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Ο Παναγιώτης Πολύζος σήμερα δραστηριοποιείται στη Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ – Institute of Life και ως επιστημονικός συνεργάτης και σύμβουλος εμβρυομητρικής ιατρικής στο μαιευτήριο Ιασώ.

Διατηρεί επίσης το med4woman στο Κολωνάκι, το οποίο έχει παράρτημα και στον Βόλο, Βενιζέλου 46 38 221, Βόλος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου