ΤΟΠΙΚΑ

Στο μικροσκόπιο τα αυτοάνοσα νοσήματα ~ Τιμώμενο πρόσωπο η Ελευθερία Ζεγγίνη

στο-μικροσκόπιο-τα-αυτοάνοσα-νοσήματ-559802

Με τη συμμετοχή της αφρόκρεμας διακεκριμένων επιστημόνων ξεκίνησε στην Πορταριά ιατρικό συνέδριο

Η Βολιώτισσα γενετίστρια Ελευθερία Ζεγγίνη, που σήμερα κρατά ως διευθύντρια το «τιμόνι» του Ινστιτούτου Μεταφραστικής Γονιδιωματικής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και είναι καθηγήτρια Στατιστικής Γενετικής στο Ινστιτούτο Wellcome Trust Sangerτης Μ. Βρετανίας, τιμήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην επίσημη έναρξη του συνέδριο για τα αυτοάνοσα νοσήματα που ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή στην Πορταριά.

Η ιατρική επιστημονική κοινότητα και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποφάσισαν να βραβεύσουν τη διακεκριμένη γενετίστρια για την πρωτοποριακή της έρευνα στη γενετική των πολύπλοκων φαινοτυπικών χαρακτηριστικών σε ανθρώπους και την ανακάλυψη νέων γονιαδιακών στόχων στην οστεαρθρίτιδα.

Το συνέδριο, στο οποίο χορηγός είναι ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας & Επαγγελματικής Ενωσης Ρευματολογων Ελλαδος (Ε.Ρ.Ε.- ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.), της Ελληνικης Δερματολογικης & Αφροδισιολογικης Εταιρειας, της Ελληνικης Εταιρειας Ανοσολογιας και του International Chamber Of Commerce».

Τις εργασίες του παρακολουθούν 140 διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι παρουσιάζουν τις πιο πρόσφατες διαγνωστικές και θεραπευτικές εξελίξεις στα αυτοάνοσα νοσήματα (ρευματικά, γαστροεντερολογικά, νευρολογικά και δερματολογικά).

Επίσης έγινε αναφορά σε νέα δεδομένα που αφορούν στο ανοσοποιητικό καθώς και τα νέα φάρμακα που δημιουργούν ελπίδες για νέες θεραπείες στο μέλλον.

Στο ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον τομέα των αυτοάνοσων αναφέρθηκε ο καθηγητής Λάζαρος Σακκάς, πρόεδρος του συνεδρίου, επισημαίνοντας: «Το Πανεπιστήμιο πρωτοπορεί σε ερευνητικό και κλινικό επίπεδο προσφέροντας υπηρεσίες εφάμιλλες ερευνητικών Ινστιτούτων και κλινικών κέντρων αριστείας της αλλοδαπής σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα. Μας εμπιστεύονται ασθενείς από όλη την χώρα, την Κύπρο και ομογενείς του εξωτερικού. Μας εμπιστεύονται επιστήμονες του εξωτερικού που μας καλούν να μιλήσουμε για την έρευνα μας στην παθογένεια και θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων. Και αυτό αφορά όχι μόνο στους επιστήμονες και συναδέλφους της Ρευματολογικής, αλλά και εκείνους της Γαστρεντερολογικής, της Δερματολογικής και της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, το οποίο σε αγαστή συνεργασία με τα περιφερειακά νοσοκομεία της Θεσσαλίας και τους συναδέλφους που εργάζονται σε αυτά εξυπηρετεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης τους πολίτες της Θεσσαλίας και της ευρύτερης κεντρικής Ελλάδας».

Από την πλευρά του ο Δημήτριος Π. Μπόγδανος, αντιπρόεδρος του συνεδρίου, διευθυντής της Κλινικής Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας του ΠΓΝ Λάρισας, επισήμανε ότι «στην εποχή μας περισσότεροι ασθενείς πάσχουν με αυτοάνοσα νοσήματα παρά με καρκίνο, υπέρταση, σακxαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία ή άλλες χρόνιες παθήσεις. Η εν τω βάθει γνώση των διαγνωστικών προβλημάτων, κλινικών διλλημάτων και θεραπευτικών επιλογών της σύγχρονης ιατρικής αποτελεί πεδίο αιχμής. Δεν είναι τυχαίο ότι το σημαντικότερο ποσοστό χρηματικής ενίσχυσης της ιατρικής έρευνας δίνεται σήμερα στην Ευρώπη και στην Αμερική για εργασίες στη μελέτη του ανοσοποιητικού συστήματος», όπως πρόσθεσε.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου