Το προσφυγικό σε νέες «Συμπληγάδες»

το-προσφυγικό-σε-νέες-συμπληγάδες-560054

Σε νέα Ειδομένη έχουν μετατραπεί τα Διαβατά τις τελευταίες μέρες, καθώς οι πρόσφυγες, που έχουν συγκεντρωθεί εκεί, διαμηνύουν ότι θα παραμείνουν στο σημείο, μέχρι να καταφέρουν να φύγουν προς τα σύνορα.

Ολα ξεκίνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν επιτήδειοι ενημέρωναν ψευδώς τους πρόσφυγες ότι η Ελλάδα θα άνοιγε τα σύνορά της, με αποτέλεσμα πλήθος κόσμου να βρίσκεται στην περιοχή για να μπορέσει να φύγει προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Τα ψευδή μηνύματα, που ειδοποιούσαν τους πρόσφυγες ότι τα σύνορα θα ανοίξουν, προκάλεσαν τη μεγάλη ένταση. Για μία ακόμη φορά οι πρόσφυγες έπεσαν «θύματα» παραπληροφόρησης. Κάποιοι επιμένουν να θέλουν να τους εκμεταλλευτούν.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Και παλαιότερα έχει συμβεί αυτό, με αποτέλεσμα να προκαλούνται επεισόδια.

Ενα fake news τους οδήγησε μακριά από τις δομές, όπου οι περισσότεροι φιλοξενούνταν και σε αλλεπάλληλες συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ οι μέχρι στιγμής προσπάθειες για να πειστούν να αποχωρήσουν έχουν πέσει στο κενό.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης, ενώ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντώντας στο ερώτημα πώς θα πεισθούν οι μετανάστες να γυρίσουν πίσω στις δομές σχολίασε ότι έχουν δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις, ενώ ανέφερε ότι αυτό που κάνουν είναι παράτυπο. Ο Δημήτρης Βίτσας απέδωσε την αναστάτωση σε παραπληροφόρηση από διακινητές.

Υπουργικές διαπιστώσεις, που ωστόσο δεν λύνουν το πρόβλημα, αντιθέτως αποτελούν αφορμή αναζωπύρωσης της έντασης, με άμεσο κίνδυνο τις επόμενες μέρες στα Διαβατά να δημιουργηθεί μία νέα Ειδομένη.

Οι συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ στη Βόρεια Ελλάδα ήδη με δημόσια παρέμβασή τους διαμηνύουν ότι το βάρος ενός πανευρωπαϊκού προβλήματος δεν μπορεί να αφεθεί στις πλάτες του Ελληνα αστυνομικού.

Το μήνυμά τους κυρίως απευθύνεται προς την Κυβέρνηση, αλλά με το βλέμμα στραμμένο και στην Ευρώπη. Δεν είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να προφασίζονται ότι δεν συμβαίνει τίποτα.

Το έκαναν και στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να διχαστούν οι ηγέτες της και οι λαοί.

Η εκ νέου όξυνση του προσφυγικού δεν μπορεί να αφήνει κανέναν αδιάφορο. Πολλώ δε μάλλον όταν το θέμα αφορά σε εμάς άμεσα, γιατί η καρδιά του προβλήματος «χτυπά» στη χώρα μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου