Εξασθενεί η προσέλκυση επενδύσεων

εξασθενεί-η-προσέλκυση-επενδύσεων-561461

Δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει κάθε φορά στις δημόσιες παρεμβάσεις του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ότι η μείωση της φορολογίας είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα της ανάπτυξης από την αρχή ως χώρα.

Είμαστε σίγουροι ότι οι επισημάνσεις Στουρνάρα δεν γίνονται εθιμοτυπικά και καλό θα είναι οι κυβερνώντες να τις λαμβάνουν καλά υπόψη τους, αντί να αντιμετωπίζουν εκ προοιμίου με απαξίωση όσα λέει η πρώτος τραπεζίτης.

Οι… βολές κατά της φορολογικής πολιτικής από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας συνδέονται άμεσα με το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένοντας στην υπερφορολόγηση εξασθενεί ολοένα και περισσότερο τα κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν μάλιστα ότι δεν συμφέρει να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα, καθώς ο επενδυτής θα διαπιστώσει ότι περισσότερο από το 55% των κερδών πηγαίνει στο ελληνικό κράτος. Και όλα αυτά όταν οι συντελεστές στις χώρες Ιρλανδία, Κύπρος, Λετονία και Σλοβενία κυμαίνονται από 10% έως 19% και στις Αυστρία, Εσθονία, Ισπανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Φινλανδία από 20% έως 25%.

Είναι προφανές, λοιπόν, πως η μείωση της φορολογίας αποτελεί σύμφωνα με την αγορά μονόδρομο.

Για το λόγο αυτό ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κρίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς δύναται να αποτελέσει κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική σε ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού, όταν μάλιστα διαφαίνεται η τάση επιπλέον μείωσης των συντελεστών της φορολογίας εισοδήματος στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

Εκτός όμως από τις επιπτώσεις που έχει η υπερφολόγηση στον τομέα της ανάπτυξης, υπάρχουν και οι αρνητικές συνέπειες στην εγχώρια κατανάλωση.

Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός σταθερού, απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, που θα χαρακτηρίζεται από χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και θα προκαλεί τις λιγότερες δυνατές στρεβλώσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου