Ο «εφιάλτης» των ακινήτων

Τελευταία ενημέρωση: 2019-04-03, 18:57:52
Ο «εφιάλτης» των ακινήτων

Οσο δεν μειώνεται η φορολογία, η κληρονομιά ακινήτου θα συνεχίσει να είναι «εφιάλτης» για τους εξαντλημένους φοροδοτικά φορολογούμενους, ιδιαίτερα αν αυτό κρύβει και χρέη, τα οποία είναι δυσανάλογα με την αξία του

 

Πριν από λίγα χρόνια το να κληρονομεί κάποιος ένα ακίνητο ήταν ευλογία. Τα χρόνια της κρίσης, ωστόσο, θεωρήθηκε όχι απλά ατυχία, αλλά κατάρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως από το 2013 και μετά το ιδιότυπο κίνημα «Δεν κληρονομώ» που δημιουργήθηκε όχι απλά μεγάλωσε, αλλά γιγαντώθηκε. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Σε σχέση με το 2013, το 2018 οι αποποιήσεις κληρονομιάς έχουν αυξηθεί κατά 413%, λαμβάνοντας πλέον διαστάσεις «επιδημίας», χωρίς μάλιστα να παρατηρείται τάση υποχώρησης του σχετικού φαινομένου. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης ημερίδας για την αγορά ακινήτων που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ) στην Αθήνα, το 2018 ο αριθμός των αποποιήσεων κληρονομιάς άγγιξε τις 150.000, μέγεθος που είναι το υψηλότερο από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μετά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013 οι αποποιήσεις δεν είχαν ξεπεράσει τις 30.000, έχοντας πενταπλασιαστεί έκτοτε, δείγμα της συνεχούς επιδείνωσης των οικονομικών των νοικοκυριών. Το 2017 το σχετικό μέγεθος εκτοξεύθηκε στις 130.000, από 54.422 το 2016, αλλά πέρυσι αποδείχθηκε ακόμη χειρότερο έτος, με τον σχετικό αριθμό να αυξάνεται εκ νέου. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, το φαινόμενο έχει διττή εξήγηση.

Από τη μία πλευρά αρκετοί κληρονόμοι αδυνατούν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς που προκύπτει και από την άλλη προτιμάται η αποποίηση κληρονομιάς, γιατί κρίνεται ότι το κόστος κατοχής του προς απόκτηση ακινήτου είναι είτε πολύ υψηλό για να μπορέσει να ανταποκριθεί ο κληρονόμος, είτε δυσανάλογο προς το πιθανό όφελος από μια ενοικίαση ή πώληση.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, το γεγονός ότι το 2018 προέκυψε εκ νέου αύξηση των αποποιήσεων καταδεικνύει πιθανώς ότι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι περισσότερα από ό,τι εκτιμάται, με δεδομένο ότι πέρυσι η αγορά ακινήτων κατέγραψε το πρώτο πλήρες έτος ανάκαμψης από το 2008 και μετά.

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν πως οι κληρονόμοι προτιμούν να μην έχουν «κεραμίδι» στο κεφάλι τους, παρά να έχουν το βραχνά της Εφορίας για να πληρώσουν φόρο αποδοχής κληρονομιάς και το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, που αποτελεί ένα επιπλέον έξοδο για ακίνητο, που δεν ξέρουν αν θα το αξιοποιήσουν ποτέ ή όχι.

Για αυτό και όσο δεν μειώνεται η φορολογία, η κληρονομιά ακινήτου θα συνεχίσει να είναι «εφιάλτης» για τους εξαντλημένους φοροδοτικά φορολογούμενους, ιδιαίτερα αν αυτό κρύβει και χρέη, τα οποία είναι δυσανάλογα με την αξία του.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
9
=