Η ανεργία των νέων και οι προβλέψεις

η-ανεργία-των-νέων-και-οι-προβλέψεις-566454

Μόνο σωστά σχεδιασμένες ενέργειες με αναπτυξιακό πρόσημο, που θα δώσουν την ευκαιρία για αύξηση των θέσεων εργασίας και επιχειρηματικές δραστηριότητες με μακρόπνοη προοπτική λειτουργίας για αλλαγή του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας

Την ανιούσα έχει πλέον πάρει και πάλι η ανεργία στην Ελλάδα και δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα φτάσει, καθώς ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις εκείνες, που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν ένα άλλο τοπίο. Ακόμη και όσοι νέοι εργάζονται, τις περισσότερες φορές η απασχόληση που εξασφαλίζουν είναι μερική και με αμοιβές πολύ χαμηλές.

Ιδιαίτερη εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι τα ποσοστά ανεργίας είναι υψηλότερα στα άτομα, που κατέχουν κάποιον μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο από τα αντίστοιχα με τη βασική μόνο εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να μείνουν για μεγαλύτερο διάστημα άνεργοι πριν βρουν εργασία. Υπολογίζεται ότι ο μέσος χρόνος εύρεσης εργασίας είναι ακόμη και δύο με τρία χρόνια.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Απλά γιατί απουσιάζει τελείως η πολιτική στρατηγική αντιμετώπισης της ανεργίας, ενώ ειδικά στην κατηγορία των νέων απουσιάζει επίσης κάθε πολιτική πρόταση, που θα δώσει όραμα και προοπτική, ώστε τα νέα παιδιά να μείνουν στον τόπο τους και να έχουν μία καλή ευκαιρία αξιοποιώντας το βιογραφικό τους για να βρουν μία αξιοπρεπή δουλειά.

Ολοι ομονοούν πως η μοναδική λύση που μπορεί να τονώσει την οικονομία και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάτασης της απασχόλησης είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Αλλά και πάλι δεν θα υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα, αν δεν φροντίσει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, στη σταθεροποίηση ενός φορολογικού συστήματος φιλικότερου. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι τους. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Μόνο σωστά σχεδιασμένες ενέργειες με αναπτυξιακό πρόσημο, που θα δώσουν την ευκαιρία για αύξηση των θέσεων εργασίας και επιχειρηματικές δραστηριότητες με μακρόπνοη προοπτική λειτουργίας για αλλαγή του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Τότε μόνο τότε η ανεργία των νέων θα «χτυπηθεί» πραγματικά στη ρίζα της και θα δημιουργηθούν προσδοκίες πραγματικής ανάκαμψης της οικονομίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου