ΤΟΠΙΚΑ

Αντί ευχαριστώ… εισπράττουν «ψαλίδι» ~ Έντονη δυσφορία στους νοσοκομειακούς γιατρούς

αντί-ευχαριστώ-εισπράττουν-ψαλίδι-584119

Καλύπτουν μέχρι και 11 εφημερίες στο Νοσοκομείο τον μήνα και πληρώνονται από το υπ. Υγείας για πέντε

Η παραδοξότητα στο υπ. Υγείας καλά κρατεί. Αντί να πουν και «ευχαριστώ» στους γιατρούς του Νοσοκομείου Βόλου, οι οποίοι εφημερεύουν παραπάνω μέρες προκειμένου να μην τιναχτεί στον αέρα η λειτουργία κλινικών που «πάσχουν» από προσωπικό, τους κάνουν περικοπές πληρώνοντας τις ελάχιστες εφημερίες που προβλέπει ο νόμος.

Ειδικότερα, οι νοσοκομειακοί γιατροί του Αχιλλοπουλείου είναι στο πόδι, καθώς επίκειται «γερό ψαλίδι» στην πληρωμή των εφημεριών που έχουν κάνει. Λόγω των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, υπάρχουν κλινικές και τμήματα, όπου οι γιατροί προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν αναγκάζονται να εφημερεύουν όχι μόνο επτά ημέρες τον μήνα, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά ακόμη και δέκα και έντεκα ημέρες αντίστοιχα.

Αντί όμως αυτό να αναγνωρίζεται από το υπ. Υγείας, οι νοσοκομειακοί γιατροί δέχονται περικοπές στις αποδοχές τους και πληρώνονται για όσες προβλέπει ο νόμος.

Πάγιο αίτημα της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Μαγνησίας είναι να αυξηθεί το πλαφόν, ώστε να αρθεί η οικονομική αδικία σε βάρος του κλάδου, καθώς γίνεται αντιληπτό πως αν οι γιατροί δεν υπερέβαιναν τον αριθμό των εφημεριών, η λειτουργία αρκετών κλινικών θα τιναζόταν στον αέρα.

Το θέμα πάντως των εφημεριών αποτελεί κόκκινο πανί και για έναν ακόμη λόγο, μεταξύ νοσοκομειακών γιατρών και Υπουργείου Υγείας αυτή τη φορά.

Οι γιατροί του ΕΣΥ καταγγέλλουν πως περιέχει «γκρίζες ζώνες» και παγίδες εις βάρος της εργασίας τους, αλλά και της νοσοκομειακής λειτουργίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες και εγκαλούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας διότι δεν έλαβε υπόψη της τις παρατηρήσεις της Ομοσπονδίας για τις – δραστικές – αλλαγές, όταν ψήφισε το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση σχετικής κοινοτικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο.

Με βάση τον νέο νόμο, ο καθημερινός χρόνος εργασίας των γιατρών πρέπει να είναι 12 ώρες και ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες. Ομως, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των γιατρών, ο υπολογισμός δεν γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το 4μηνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για πάνω από έναν μήνα 12ωρα τις καθημερινές, χωρίς να αμείβεται για αυτά.

Επίσης ως 12ωρη εργασία εννοούνται οι 7 ώρες του τακτικού πενθήμερου ωραρίου που ακολουθούνται από 5 ώρες ενεργής εφημερίας, οι 12 ώρες συνεχούς απασχόλησης στον χώρο εργασίας τις καθημερινές τις νυχτερινές ώρες (εφημερία), οι 12 ώρες συνεχούς απασχόλησης με παρουσία στον χώρο εργασίας, το Σάββατο, Κυριακή ή αργία (εφημερία).

Σύμφωνα πάντως με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών με το νέο νόμο έχει ουσιαστικά καταργηθεί το σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας των γιατρών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου