ΤΟΠΙΚΑ

Υπέρ της δωρεάς οργάνων η Εκκλησία

υπέρ-της-δωρεάς-οργάνων-η-εκκλησία-587265

Ιγνάτιος: Θέλουμε ο λήπτης να βοηθηθεί και ο δότης να τύχει σεβασμού – Επιτυχής η «γέφυρα ζωής» για πέντε ανθρώπους από τη 62χρονη Βολιώτισσα

Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος τάχθηκε υπέρ της δωρεάς οργάνων, αρκεί οι γιατροί να έχουν πιστοποιήσει ότι ο δότης είναι εγκεφαλικά νεκρός. Αυτή ήταν και η μοναδική προϋπόθεση που έθεσε μιλώντας χθες στη διημερίδα για τις μεταμοσχεύσεις που διοργάνωσαν η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και το γραφείο εκπαίδευσης στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Βόλου.

Όπως εξήγησε, η Εκκλησία αντικρίζει τις μεταμοσχεύσεις με ιδιαίτερη θέρμη, κατανόηση αλλά και την πρέπουσα σοβαρότητα.

«Αντιλαμβανόμαστε τις δυνατότητες που παρέχουν οι μεταμοσχεύσεις αλλά και το μεγάλος μας χρέος απέναντι στην κοινωνία, στους γιατρούς, στους λήπτες και στους δυνητικούς δότες. Θέλουμε και ο λήπτης να βοηθηθεί αλλά ο δότης να τύχει του πρέποντος σεβασμού» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ιγνάτιος προσεγγίζοντας το όλο θέμα και από τη θεολογική του σκοπιά.

«Μακάρι» συνέχισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος «η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας να συνεχίσει το πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί και να βλέπουμε ανθρώπους να προσφέρουν τα όργανά τους για να ζήσουν άλλοι συνάνθρωποί τους. Αφού βεβαίως τηρούνται με απόλυτη αυστηρότητα οι παράγοντες που προανέφερα», πρόσθεσε.

Η συντονίστρια του Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων Δήμητρα Ζαχαρούδη κλείνοντας χθες τις εργασίες της διημερίδας επισήμανε ότι το Α και το Ω στην άγνοια όσον αφορά στη δωρεά των οργάνων είναι η έγκυρη ενημέρωση.

«Θα πρέπει να σταματήσουν η παραπληροφόρηση, οι φοβίες, οι προκαταλήψεις και η δυσπιστία που έχουν ως αποτέλεσμα να στερούν τη χαρά της ζωής και το χαμόγελο από ανθρώπους που περιμένουν σε λίστες για όργανα σώματος», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Ζαχαρούδη.

Από την πλευρά της τέλος η διευθύντρια της ΜΕΘ Αντιγόνη Καραθάνου επανέλαβε πως το Νοσοκομείο Βόλου ήταν πρωτοπόρο στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Ηταν η πρώτη ΜΕΘ στη Θεσσαλία που ανέλαβε πριν από 27 χρόνια να διεκπεραιώσει την πρώτη δωρεά οργάνων και έκτοτε έχουν καταγραφτεί πολλές.

Σύμφωνα με την κ. Καραθάνου «όταν επέρχεται εγκεφαλικός θάνατος ενός ασθενούς, κομβικό σημείο είναι αφενός οι συγγενείς να έχουν εμπιστοσύνη στους γιατρούς κι αφετέρου να μπορέσουν να δεχθούν το θάνατο του προσφιλούς τους προσώπου. Οσοι αρνούνται πιστεύουν σε ένα θαύμα. Δε συμφιλιώνονται με την ιδέα του θανάτου, στερώντας τη δυνατότητα σε κάποιον άλλο συνάνθρωπό τους να κερδίσει το στοίχημα για τη ζωή», όπως σημείωσε η ίδια.

«Δώρο ζωής» σε πέντε ανθρώπους

Στο μεταξύ λίγο μετά τις 04.30 ξημερώματα Παρασκευής ολοκληρώθηκε με επιτυχία η «γέφυρα ζωής» για τη λήψη των οργάνων από τη 62χρονη Βολιώτισσα που η οικογένειά της αποφάσισε να προβεί στη δωρεά, μετά τη διαπίστωση των γιατρών ότι είναι κλινικά νεκρή, καθώς είχε υποστεί πριν από λίγες μέρες διπλό καρδιακό επεισόδιο.

Η επιχείρηση λήψης των οργάνων της άτυχης γυναίκας ξεκίνησε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε στις 4.30 τα ξημερώματα, ενώ οι γιατροί των Νοσοκομείων Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ παρέλαβαν το ήπαρ, τους νεφρούς και τους κερατοειδείς χιτώνες των ματιών, για να τους μεταμοσχεύσουν σε πέντε ιστοσυμβατούς λήπτες των δύο Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Η όλη διαδικασία διήρκεσε τρεις ώρες σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε γίνει. Χθες ο διοικητής του Αχιλλοπουλείου Μ. Δραμητινός ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εξήρε για μία ακόμη φορά την απόφαση της οικογένειας και υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της δωρεάς οργάνων για να σωθούν άλλοι άνθρωποι.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου