Η Ευρώπη… παραμένει σε λήθαργο

η-ευρώπη-παραμένει-σε-λήθαργο-592522

Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ταγοί πως η Ευρώπη σήμερα χρειάζεται μία νέα στρατηγική με βελτιώσεις και αναθεωρήσεις, οι οποίες θα περιορίζουν τις κοινωνικές ανισότητες και θα έχουν στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη και την ισομερή κατανομή των ωφελειών της ενοποίησης

Τα τελευταία χρόνια, οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων, οι οποίες καταλήγουν είτε στον αφορισμό τους, είτε στην υπεράσπισή τους. Οι πολιτικές λιτότητας της Ε.Ε., η οικονομική κρίση και οι κοινωνικές ανισότητες, οι πολιτικές της στο μεγάλο προσφυγικό πρόβλημα, η έλλειψη αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη, το δημοκρατικό έλλειμμα στη λειτουργία της, η αναβίωση του εθνικισμού και των ακροδεξιών κομμάτων είναι ανάμεσα στα αρνητικά στοιχεία, που διχάζουν τους πολίτες της Ευρώπης και αποδυναμώνουν τα θετικά, που εξακολουθούν να τους ενώνουν.

Δυστυχώς οι μετριοπαθείς φωνές αποδυναμώνονται συστηματικά, ενώ οι ακραίες ευρωσκεπτικιστικές προσεγγίσεις αφήνουν πολλά αρνητικά κατάλοιπα και στρεβλώσεις στους πολίτες, που εξακολουθούν να ταλανίζουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι πλέον πασιφανές ότι η Ευρώπη βαδίζει σε λάθος δρόμο. Οι πολιτικές της σε πολλούς τομείς προκαλούν αποστροφή στους πολίτες, με αποτέλεσμα να ενισχύονται τα ακροδεξιά κόμματα.

Η δημοσκόπηση στη «Bild» δείχνει ότι ενόψει ευρωεκλογών η ακροδεξιά δυναμώνει, ενώ την ίδια ώρα τα συντηρητικά και σοσιαλδημοκρατικά παραδοσιακά κόμματα καταγράφουν μεγάλες απώλειες.

Ηχηρό «καμπανάκι» για κυβερνήσεις και παραδοσιακά κόμματα ανά την Ευρώπη ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, οι οποίες χαρακτηρίζονται οι πλέον κρίσιμες στην ιστορία της Ε.Ε.

Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ταγοί πως η Ευρώπη σήμερα χρειάζεται μία νέα στρατηγική με βελτιώσεις και αναθεωρήσεις, οι οποίες θα περιορίζουν τις κοινωνικές ανισότητες και θα έχουν στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη και την ισομερή κατανομή των ωφελειών της ενοποίησης. Χρειάζεται να σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας, να εγκατασταθεί κράτος δικαίου και κοινωνικής πρόνοιας, να αντιμετωπιστούν η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ανεργία ιδίως των γυναικών και των νέων, για να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και να υπάρξει κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

Το 2012 η Ευρωπαϊκή Ενωση τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης ως ανταμοιβή για τα εξήντα χρόνια της συμβολής της στην ειρήνη και τη συμφιλίωση των λαών, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, σήμερα το ευρωπαϊκό εγχείρημα, το οποίο έφερε ειρήνη, ευημερία και δημοκρατία, τελεί υπό αμφισβήτηση.

Αν δεν υπάρξει δραστική αντίδραση… στην ακροδεξιά λαίλαπα που έρχεται, η ευθύνη θα ανήκει αποκλειστικά και μόνο σ’ εκείνους, που, ενώ βλέπουν τον κίνδυνο να έρχεται, επιμένουν λανθασμένα να εφαρμόζουν πολιτικές με βάση την Ευρώπη των αριθμών και όχι με γνώμονα την Ευρώπη των λαών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου