ΤΟΠΙΚΑ

Μήλον της Εριδος η «προίκα» των ταμείων

μήλον-της-εριδος-η-προίκα-των-ταμείω-592783

«Κόκκινο πανί» το σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων του ΕΦΚΑ στον Βόλο – «Είναι περιουσία των ασφαλισμένων, δεν πρέπει να περάσει στα χέρια ιδιωτών» λένε οι εργαζόμενοι

Σε «Συμπληγάδες» το σχέδιο δράσης για τη διαχείριση και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης στον Βόλο. Η εκφρασμένη πρόθεση του υπ. Εργασίας συναντά έντονες αντιδράσεις μεταξύ των εργαζομένων, που εκφράζουν αντιρρήσεις, υπογραμμίζοντας πως η συγκεκριμένη ακίνητη περιουσία ανήκει στους ασφαλισμένους και δεν θα πρέπει να περάσει στα χέρια ιδιωτών. Το υπουργείο υποστηρίζει πως ο σχεδιασμός μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των λειτουργικών εξόδων του ΕΦΚΑ που δαπανά αρκετές χιλιάδες ευρώ για ενοίκια, ενώ διαθέτει ακίνητη περιουσία.

Σημειώνεται πως το ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης και τι περιλαμβάνει για την κάθε περιοχή, δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί από τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, στα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης των εργαζομένων, γεγονός που επιτείνει την καχυποψία. Μαζί με την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων πάντως, η αξιοποίηση θα συμπεριλάβει και άλλα ακίνητα του υπουργείου τα οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι διαχειρίσιμα.

Η πλήρης καταγραφή όλων των ακινήτων σε ένα ενιαίο μητρώο, με αναλυτικές πληροφορίες για την κατάσταση των κτιρίων στον Βόλο και ολόκληρη τη Μαγνησία ολοκληρώθηκε τέλος του 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, ορισμένα ακίνητα έχουν χαρακτηριστεί «επενδυτικές ευκαιρίες» και αναμένεται σύντομα να μπουν στο μικροσκόπιο ώστε να βρεθεί η φόρμουλα για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους.

Τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ ή θα μισθωθούν σε ιδιώτες. Για το συγκεκριμένο θέμα έχει αποφασιστεί μια ενιαία τιμή για την ενοικίαση κτιρίων του ΕΦΚΑ σε τρίτους, κάτι που σημαίνει βέβαια επαναδιαπραγμάτευση όλων των υπαρχόντων συμβολαίων.

Σημειώνεται πως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ στη Μαγνησία διαθέτουν μία σημαντική ακίνητη περιουσία σε κτίρια και οικόπεδα «φιλέτα» που ανέρχεται περίπου στα 9,5 εκατ. ευρώ μαζί με άλλα ακίνητα υπηρεσιών που υπάγονται στο υπ. εργασίας. Πρόκειται για την «προίκα» που έχει και ο ΟΑΕΔ στον Βόλο, ο οποίος με τη σειρά του έχει «κληρονομήσει» και τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του πρώην Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Το μητρώο ακίνητων

Στη Μαγνησία συνολικά το Υπουργείο Εργασίας, διαθέτει 11 ακίνητα, συνολικού εμβαδού 9.615 τετραγωνικών μέτρων σύμφωνα με την μελέτη που έγινε και θα αποτελέσει μπούσουλα για την αξιοποίηση των ακινήτων. Η αντικειμενική αξία αυτών των ακινήτων ξεπερνά τα 9,5 εκατ. ευρώ.

Τα περισσότερα είναι περιουσιακά στοιχεία του πρώην ΙΚΑ και του πρώην ΟΑΕΕ τα οποία έχουν πλέον περάσει στον ΕΦΚΑ.

Μεταξύ των ακινήτων φιλέτων, συγκαταλέγονται ένα οικόπεδο στην οδό Ζαλόγγου – Οικονόμου εμβαδού 1.741 τ.μ. που ανήκει στον ΟΑΕΕ και η αντικειμενική του αξία έχει υπολογιστεί στα 770.295 ευρώ, ένα κτίριο που στεγάζει το περιφερειακό γραφείο ΤΣΑΥ Βόλου στη Δον Δαλεζίου 1, ένα διαμέρισμα στην οδό Αντωνοπούλου 1 εμβαδού 351 τ.μ. με αντικειμενική αξία 68.586 ευρώ, το ακίνητο που στεγάζει το ΤΣΜΕΔΕ Βόλου με εμβαδό 438 τ.μ. και αντικειμενική αξία 145.846,66 ευρώ, το κτίριο του ΟΑΕΕ στη Ροζού που η αντικειμενική του αξία υπολογίζεται στα 455.330,40 ευρώ, το κτίριο του ΙΚΑ στην οδό Θρακών 2.286 τ.μ. με αντικειμενική αξία στα 5.098,501,09 ευρώ, το κτίριο του ΙΚΑ στη Νέα Ιωνία που είναι 2.022 τ.μ. και η αντικειμενική αξία υπολογίζεται στα 662,274 ευρώ, ένα ισόγειο γραφείο στην οδό Κοραή που ανήκει στον ΟΑΕΕ και η αντικειμενική του αξία έχει καταγραφεί στα 75.240 ευρώ. Επίσης οικόπεδα, ένα στην οδό Ι. Καρτάλη 24 με αντικειμενική αξία 351.135,94 ευρώ, ένα με παλιά κτίσματα στην Αγριά, με αντικειμενική αξία 392.781,80 ευρώ καθώς και ένα ισόγειο κτίριο με υπόγειο στην Αγριά, που η αξία του είναι στα 227.963,16 ευρώ και ένα οικόπεδο επίσης ιδιόκτητο στην οδό Κύπρου εμβαδού 3602 τ.μ. που έχει υπολογιστεί η αντικειμενική του αξία στα 672.941,63 ευρώ.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

«Η περιουσία του ΕΦΚΑ ανήκει στους ασφαλισμένους και είναι πληρωμένη με αγώνες, αίμα και ιδρώτα» αντιτείνουν οι εργαζόμενοι που διαφωνούν με το σχέδιο που προβάλλει το υπ. Εργασίας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. «Δεν είναι δυνατόν η αξιοποίηση να έχει μόνο στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας, όταν δεν αντιμετωπίζει τις ανάγκες των εργαζόμενων αλλά ούτε και των ασφαλισμένων και όταν δεν ενδιαφέρονται να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ασφάλειας εργαζομένων και ασφαλισμένων που πρέπει να έχουν καλή πρόσβαση και κυρίως υπηρεσίες ΕΦΚΑ που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες», επισημαίνεται σε υπόμνημα που απέστειλε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία στο υπουργείο. Οι εργαζόμενοι είναι υπέρμαχοι της εκμίσθωσης ή ανταλλαγής οριζόντιων ιδιοκτησιών και οικοπέδων, αγροτεμαχίων σε άλλους δημόσιους φορείς (π.χ. ανέγερση σχολικών κτιρίων, παιδικών σταθμών, κλπ) και της αμοιβαίας ανταλλαγής ακινήτων με άλλους φορείς του δημοσίου ή ΟΤΑ σε ισότιμη βάση.

«Με τον φερετζέ της μείωσης των λειτουργικών εξόδων και τις καλύτερες αποδόσεις της προχωρά η σφαγή και στην ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ αλλά και όλων των «δημόσιων» οργανισμών. Η απόφαση τού ΕΦΚΑ και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί στην εκποίηση-ξεπούλημα της μεγάλης ακίνητης περιουσίας στο κέντρο της Αθήνας, στην Κηφισιά, Πεντέλη, Πειραιά, υπόλοιπο Αττικής, Θες/νίκη-Βόλο», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Σύμφωνα με το Πανεργατικό Μέτωπο «με έξυπνο τρόπο υποβαθμίζονται όλα τα κτίρια του κέντρου (μεγάλο κόστος επισκευής-συντήρησης-χαρακτηρισμένα από το Υπ. Πολιτισμού ως διατηρητέα κ.α.) για να γίνει αποδεκτή η λογική «πρέπει να τα ξεφορτωθούμε άρον-άρον). Τα φερόμενα προς πώληση-παραχώρηση κτήρια και οριζόντιες ιδιοκτησίες καθώς και οικόπεδα, βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε περιοχές με υψηλή αντικειμενική αξία , αποτελούν τα λεγόμενα φιλέτα και μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αγοραστές τους για τη δική τους κερδοφορία και όχι για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων και των εργαζομένων του φορέα, όπως εμείς προτείνουμε», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου