Η μεγάλη υποκρισία του κράτους απέναντι στους ιδιώτες

η-μεγάλη-υποκρισία-του-κράτους-απέναν-594365

Στην περίπτωση των επαγγελματιών, όποιος αδυνατεί να πληρώσει υφίσταται τις συνέπειες. Δεσμευμένοι λογαριασμοί, ασφυξία στα ταμεία, με αποτέλεσμα να τρέχει και να μη φτάνει. Οταν πρόκειται για το κράτος… η ασυνέπεια δεν κοστίζει τίποτα

Για μία ακόμη φορά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους, ιδιώτες δηλαδή και προμηθευτές, έχουν πάρει την ανιούσα. Μπορεί οι αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου να υποστηρίζουν πως το κράτος έπαψε να είναι ο μεγάλος «μπαταχτσής», όμως αυτό δεν ισχύει ούτε στο κατ΄ ελάχιστο.

Και όλα αυτά, ενώ στην αγορά επαγγελματίες και επιχειρήσεις περιμένουν πώς και πώς να πέσει ζεστό χρήμα στην πραγματική οικονομία για να έχουν το δικαίωμα να κρατήσουν τις επιχειρήσεις ζωντανές, να πληρώσουν προσωπικό και άλλες υποχρεώσεις για να έχουν το δικαίωμα την επόμενη μέρα να ξαναλειτουργήσουν.

Η μεγαλύτερη υποκρισία ωστόσο συνίσταται στο γεγονός ότι ενώ το ίδιο το κράτος έχει δημιουργήσει οφειλές, τις οποίες αδυνατεί να πληρώσει εγκαίρως, την ίδια ώρα όμως απαιτεί από τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Βέβαια στην περίπτωση των επαγγελματιών, όποιος αδυνατεί να πληρώσει υφίσταται τις συνέπειες. Δεσμευμένοι λογαριασμοί, ασφυξία στα ταμεία, με αποτέλεσμα να τρέχει και να μη φτάνει.

Οταν πρόκειται για το κράτος… η ασυνέπεια δεν κοστίζει τίποτα. Αντιθέτως… μπορεί κατά το υπουργείο Οικονομικών να είναι και παράσημο, σαν εκείνα που επικαλείται κάθε φορά, όταν βγάζει ανακοινώσεις και επιχαίρει για το υψηλό πλεόνασμα.

Τρέχουν με την ψυχή στο στόμα μετά οι επαγγελματίες κάθε τέλος του μήνα για να πληρώσουν τα σπασμένα, επιβαρύνονται με νέα πρόστιμα και συγχωνεύσεις ποινών, ώστε να γλιτώσουν τις καταδίκες και ενίοτε τη φυλακή.

Κάπως έτσι θεωρείται σίγουρο ότι θα συνεχίσει να συντηρείται εν μέρει το πρωτογενές υπερπλεόνασμα, που καταγράφει η κυβέρνηση, με το δημόσιο να αποφεύγει να επιστρέψει εντόκως το χρέος του προς τους φορολογούμενους, όπως προβλέπει ο νόμος. Διότι αν η κυβέρνηση εξοφλούσε το σύνολο των οφειλών της γενικής κυβέρνησης και τις επιστροφές φόρων, το πρωτογενές πλεόνασμα θα μετατρεπόταν σε έλλειμμα, σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομικούς αναλυτές. Ετσι όμως… η οικονομία δεν πάει μπροστά. Παραμένει στηριζόμενη σε πήλινα πόδια και εμείς θα πρέπει να ευχόμαστε να μη σπάσουν ξανά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου