ΤΟΠΙΚΑ

Σαφάρι ελέγχων ξεκινά ο ΕΟΠΥΥ

σαφάρι-ελέγχων-ξεκινά-ο-εοπυυ-595698

Με τσουχτερά πρόστιμα κινδυνεύουν οι γιατροί, που θα ξεπεράσουν το πλαφόν

Σαφάρι ελέγχων ξεκινά ο ΕΟΠΥΥ. Αντιμέτωποι με πρόστιμα φωτιά, αλλά ακόμη και αποκλεισμό από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι επαγγελματίες γιατροί.

Σύντομα μάλιστα αναμένεται να ξεκινήσουν και αυστηροί έλεγχοι από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς κάθε μήνα προστίθενται για νέα πρωτόκολλα συνταγογράφησης στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Τα νέα όρια, που δεν θα πρέπει να ξεπερνιούνται, θα ελέγχονται κάθε μήνα δειγματοληπτικά με βάση τον αριθμό των συνταγών που εκδίδουν οι γιατροί, τον αριθμό συγκεκριμένων σκευασμάτων, αλλά μεταξύ άλλων και αν προέρχονται από την ίδια φαρμακευτική εταιρεία.

Σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων που προβλέπονται σε ποσοστό άνω του 10%, ο γιατρός καλείται από τη Διεύθυνση Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ να δικαιολογήσει τη συνταγογράφησή του δίνοντας έγγραφες εξηγήσεις.

«Είμαστε εξιλαστήρια θύματα»

Οι γιατροί με αφορμή τα πρόστιμα κάνουν λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού του κλάδου. «Γινόμαστε τα εξιλαστήρια θύματα και ο εύκολος στόχος ορισμένων διοικούντων που επιλέγουν να εκφοβίσουν και να τρομοκρατήσουν τους γιατρούς», σχολιάζουν οι επαγγελματίες του κλάδου. Σύμφωνα με τον ιατρικό κόσμο «στοχοποιούνται» οι παθολόγοι, οι οποίοι εξετάζουν τα νοσήματα όλων των οργάνων, ασχολούνται επίσης με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη μη χειρουργική θεραπεία των νοσημάτων στους ενήλικες ασθενείς και ως εκ τούτου έχουν να ασχοληθούν με πολλά περιστατικά διαφόρων παθήσεων.

Ο «τιμοκατάλογος» των προστίμων

Σύμφωνα με τον νέο νόμο πλέον τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι τσουχτερά.

Ειδικότερα:

*Σε ποσοστό απόκλισης από 10,01% έως 20% επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ. Σε περίπτωση επανάληψης της ίδιας παράβασης εντός του ανώτερου εύρος ποσοστών τότε επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο κάθε φορά με συντελεστή ίσο με τον αύξοντα αριθμό της επανάληψης στις παραβάσεις.

*Με την τρίτη επανάληψη της ίδιας παράβασης εντός του ανώτερου εύρος ποσοστών επιβάλλεται σωρευτικά με το προαναφερόμενο χρηματικό πρόστιμο και προσωρινός αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από 2 μήνες μέχρι 6 μήνες.

*Σε ποσοστό απόκλισης από 20,01% έως 30% επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ. Σε περίπτωση επανάληψης της ίδιας παράβασης εντός του ανώτερου εύρος ποσοστών, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο κάθε φορά με συντελεστή ίσο με τον αύξοντα αριθμό της επανάληψης της παράβασης.

*Με την τρίτη επανάληψη της ίδιας παράβασης εντός του ανώτερου εύρος ποσοστών, επιβάλλεται σωρευτικά με το προαναφερόμενο χρηματικό πρόστιμο και προσωρινός αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από 6 μήνες μέχρι 12 μήνες.

*Σε ποσοστό απόκλισης πάνω από 30,01% επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση επανάληψης της ίδιας παράβασης πάνω από το ανωτέρω ποσοστό, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο κάθε φορά με συντελεστή ίσο με τον αύξοντα αριθμό της επανάληψης της παράβασης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου