Καλά τα ομόλογα, αλλά τα νοικοκυριά υποφέρουν…

καλά-τα-ομόλογα-αλλά-τα-νοικοκυριά-υπο-597115

Η ουσιαστική έξοδος από την κρίση θα γίνει όταν μειωθούν δραστικά οι φτωχοί, όταν εξαλείφεται η ανεργία με πραγματικές θέσεις πλήρους απασχόλησης και όχι με «δανεικές» 8μηνων κοινωφελούς εργασίας και όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης προσεγγίσουν ποσοστά που πράγματι θα αυξήσουν το ΑΕΠ

Μπορεί η Κυβέρνηση να επιχαίρει για την πετυχημένη έκδοση του ομολόγου, όμως αυτό πολύ λίγο ενδιαφέρει τους χειμαζόμενους πολίτες, οι οποίοι δίνουν τη μάχη της επιβίωσης καθημερινά μαζί με τις οικογένειές τους.

Η χθεσινή δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με την οποία από τις 19 κάθε μήνα τρία στα δέκα νοικοκυριά μένουν… χωρίς ρευστό, αποτελεί πραγματικά «γροθιά στο στομάχι» και την πιο ηχηρή απάντηση… σε όσους επιμένουν να μας πείσουν ότι τα δύσκολα τελείωσαν.

Σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία της έρευνας, 3 στα 10 νοικοκυριά διαβιούν με ετήσιο εισόδημα λιγότερο από 10.000 ευρώ, ενώ το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για να βγάλει τον μήνα 1 στα 2 νοικοκυριά. Επίσης 9 στα 10 νοικοκυριά δεν μπορούν να αποταμιεύσουν, 2 στα 10 νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος, 1 στα 2 νοικοκυριά έχει βασική πηγή εισοδήματος μία σύνταξη, ενώ 2 στα 10 νοικοκυριά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία ή τις τράπεζες.

Και όλα αυτά, ενώ από τα ευρήματα της έρευνας καταγράφεται μια βελτίωση στους περισσότερους από τους δείκτες προσδιορισμού της κατάστασης των νοικοκυριών.

Και για να μη σπεύσει κάποιος να αμφισβητήσει τα ευρήματα, επισημαίνεται ότι η φετινή έρευνα του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών αποτελεί την πρώτη που διεξάγεται ύστερα από την ολοκλήρωση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Οπερ σημαίνει ότι μπορεί ορισμένοι αριθμοί να βελτιώνονται στα μπλοκάκια του υπουργείου Οικονομικών, την ίδια ώρα όμως χιλιάδες νοικοκυριά συνεχίζουν να βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Αυτό και μόνο αποτελεί ένα ηχηρό καμπανάκι, ώστε να «ξυπνήσουν» εκείνοι που έχουν το γενικό πρόσταγμα και αντί να ευλογούν τα γένια τους να σπεύσουν να υιοθετήσουν πολιτικές, που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ουσιαστικής ανάτασης της πλειονότητας των ελληνικών οικογενειών.

Η ουσιαστική έξοδος από την κρίση θα γίνει όταν μειωθούν δραστικά οι φτωχοί, όταν εξαλείφεται η ανεργία με πραγματικές θέσεις πλήρους απασχόλησης και όχι με «δανεικές» 8μηνων κοινωφελούς εργασίας και όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης προσεγγίσουν ποσοστά που πράγματι θα αυξήσουν το ΑΕΠ.

Με αποσπασματικές πολιτικές και μεμονωμένες δράσεις, μεροδούλι – μεροφάι, ο στόχος δεν επιτυγχάνεται. Ενα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού από μήνα σε μήνα θα συνεχίσει να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου