ΤΟΠΙΚΑ

Γένους θηλυκού… η αδήλωτη εργασία στον Βόλο

γένους-θηλυκού-η-αδήλωτη-εργασία-στο-601229

Ποιοι κλάδοι… βρίσκονται στο στόχαστρο από τα κλιμάκια ελέγχου

Η απολογιστική έκθεση του επιχειρησιακού σχεδίου «Αρτεμις», που αποτυπώνει τη δράση των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, δείχνει πως στη Μαγνησία συνολικά για όλο το 2018 – ήτοι από 01.01.2018 έως 31.12.2018 – το «τέρας της αδήλωτης εργασίας» καλά κρατεί… αν και σε χαμηλότερα ποσοστά από προηγούμενες χρονιές.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, στο πλαίσιο του προγραμματισμού της τοπικής υπηρεσίας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, όπως επίσης και μικτών κλιμακίων από άλλες περιοχές που πραγματοποίησαν στοχευμένους ελέγχους στον Βόλο ή κατόπιν καταγγελιών που δέχτηκαν για κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

Στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας (εστίαση, παροχή υπηρεσιών, διανομείς διαφημιστικών φυλλαδίων κ.ά.) όπως προέκυψε από τους στοχευμένους ελέγχους, το ποσοστό αδήλωτης εργασίας αγγίζει στο 7,49 % το 2018, από 11,2% το 2017.

Σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας το 2018 ελέγχθηκαν στη Μαγνησία 823 επιχειρήσεις. Σε σύνολο 1.298 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν αδήλωτοι 49 (ποσοστό 4,5%) και επιβλήθηκαν πρόστιμα, αποκλειστικά για αδήλωτη εργασία, που ανέρχονται σε ποσό που φτάνει συνολικά τα 600.000 ευρώ.

Στις Β. Σποράδες αντίστοιχα σε όλους τους κλάδους ελέχθησαν συνολικά 51 επιχειρήσεις στις οποίες συνολικά απασχολούνται 150 άτομα, εντοπίστηκαν 5 ανασφάλιστοι, ποσοστό αδήλωτης εργασίας 3%.

Από τους ανασφάλιστους συνολικά το 2,97% ήταν άνδρες και το 4,34% γυναίκες. Επίσης η πλειονότητα των αδήλωτων εργαζομένων ήταν αλλοδαποί. Μόνο 2,80% των ανασφάλιστων ήταν Ελληνες.

Σ’ ολόκληρη τη Θεσσαλία το ίδιο διάστημα ελέχθησαν συνολικά 2.032 επιχειρήσεις, ενώ το ποσοστό των ανασφάλιστων εργαζομένων που καταγράφηκε αγγίζει το 4,97%. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν και στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς ανέρχονται σε 1.514.595 ευρώ.

Συγκεντρωτικά σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας την τελευταία πενταετία ελέγχθηκαν στη Μαγνησία 3.111 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 347 απασχολούσαν αδήλωτους εργαζόμενους. Σε σύνολο 13.418 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν αδήλωτοι 577 (ποσοστό 4,30%).

Βάσει επιχειρησιακού σχεδίου οι έλεγχοι

Για την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής λειτουργίας των δύο ελεγκτικών σωμάτων του υπουργείου Εργασίας, δηλαδή της Επιθεώρησης Εργασίας και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, οι δύο φορείς πλέον ελέγχουν με τον ίδιο τρόπο την αδήλωτη εργασία (επιβάλλοντας τα ίδια πρόστιμα), με τη συνδρομή μάλιστα και της Οικονομικής Αστυνομίας για περιστατικά εκτεταμένης παραβατικότητας. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται από το Σ.ΕΠ.Ε διαβιβάζονται απευθείας στην εφορία, ενώ αυτά του Ε.Φ.Κ.Α διαβιβάζονται απευθείας στα ταμεία του, χωρίς να περνούν πλέον από την τοπική διοικητική επιτροπή.

Το πρόστιμο δύναται να μειωθεί αν ο εργοδότης προχωρήσει στην πρόσληψη των αδήλωτων εργαζόμενων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει ο νέος νόμος για τα πρόστιμα της αδήλωτης εργασίας καθώς και να αυξηθεί σε περίπτωση υποτροπής του εργοδότη.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου