Η αποεπένδυση… παραμένει ο μεγαλύτερος εφιάλτης της οικονομίας

η-αποεπένδυση-παραμένει-ο-μεγαλύτερ-603694

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πεισθούν οι επενδυτές, όσο η χώρα διατηρεί σειρά από στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας και το ασφαλιστικό

Οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι σήμερα έχουν υποστεί καθίζηση.

Ακόμα και το γεγονός ότι από το 2014 έως το 2017 σημειώθηκε μια αύξηση της τάξης του 23%, πολύ μικρό όφελος έφερε. Κι αυτό γιατί ακόμα κι έτσι απαιτείται μια αύξηση 72% περίπου από εδώ και πέρα για να επανέλθουν οι ιδιωτικές επενδύσεις στα επίπεδα του 2008, σύμφωνα με τον οικονομικό Τύπο.

Το πρόβλημα όμως είναι πως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάτι ελπιδοφόρο. Αντιθέτως, η αποχή των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων τείνει να πάρει πλέον χαρακτήρα μονιμότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία που αναζητά βαθιές ανάσες για να παραμείνει ζωντανή.

Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να δημιουργηθεί ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον. Σήμερα το μη μισθολογικό κόστος και τα επιτόκια δανεισμού αποτελούν τα βασικά προβλήματα για την προσέλκυση επενδύσεων. Το έκανε σαφές με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πριν από λίγες μέρες ο Γκέρχαρντ Κοχ πρόεδρος της Ενωσης Βιομηχανικών Υποθέσεων Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στα γραφεία του ΣΕΒ στην Αθήνα.

Ο ίδιος ανέφερε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να πεισθούν οι επενδυτές, όσο η χώρα διατηρεί σειρά από στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας και το ασφαλιστικό.

Χαρακτήρισε μάλιστα προϋπόθεση την ανταγωνιστική βιομηχανία για την ανάπτυξη και την επίλυση των κυριότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μέσα στην κρίση, καθώς, όπως σημείωσε, μπορεί να συνεισφέρει σε νέες θέσεις εργασίας, αλλά και σε βελτίωση του ΑΕΠ.

Ομως η βιομηχανία δύσκολα θα είναι ισχυρή και ανταγωνιστική χωρίς ένα φιλικό θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον, που να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις εξαγωγές και την καινοτομία.

Με το σημερινό καθεστώς, οι πιθανότητες να ανάψουν φουγάρα στη χώρα μας είναι συντριπτικά λιγότερες από το να σβήσουν. Στην περιοχή μας τουλάχιστον αυτό είναι κάτι παραπάνω από πασιφανές πλέον. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν κλείσει διαδοχικά αρκετές επιχειρήσεις, ενώ άλλες κλονίζονται σε τέτοιο βαθμό, που δεν είναι διόλου απίθανο κάποια στιγμή να βάλουν και αυτές λουκέτο. Ας το έχουν υπόψη τους εκείνοι, που λαμβάνουν τις αποφάσεις στα αρμόδια υπουργεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου