ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτισσες «στρατοπέδευσαν» έξω από το υπουργείο Εργασίας

βολιώτισσες-στρατοπέδευσαν-έξω-απ-603857

Δεν φτάνει που βιώνουν τον προσωπικό τους «Γολγοθά» έχοντας χάσει τους συζύγους τους, αντιμετωπίζονται από το υπουργείο Εργασίας ως «απόκληρες». Ο λόγος για τις χήρες που δεν μπορούν να εισπράξουν σύνταξη χηρείας ελέω του νόμου Κατρούγκαλου, εάν δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους!

Χήρες, προερχόμενες από όλα τα κοινωνικά στρώματα και επαγγέλματα που ασκούσαν οι θανόντες σύζυγοί τους, ουσιαστικά καλούνται μέχρι να φτάσουν σ’ αυτήν την ηλικία να διαδραματίσουν για τα ορφανά παιδιά τους τον διπλό ρόλο πατέρα και μάνας, χωρίς εισόδημα και χωρίς οποιαδήποτε στήριξη.

Στον Βόλο περισσότερες από 50 γυναίκες εν χηρεία σε ηλικία μέχρι 55 χρόνων αποφάσισαν να αντιδράσουν σε αυτή την κατάφωρη αδικία. Εντάχθηκαν στον Σύλλογο Θανόντων «Αξία» που έχει συσταθεί από γυναίκες από όλη την Ελλάδα που βρίσκονται στην ίδια μοίρα και οι οποίες μέσω της συνδικαλιστικής δράσης που αναπτύσσουν τους τελευταίους μήνες προσπαθούν να ακυρώσουν τον νόμο και τα όσα… δεν προβλέπει για εκείνες.

Προχθές μάλιστα αντιπροσωπεία τους βρέθηκε στην Αθήνα και συμμετείχε δυναμικά στην κινητοποίηση που έγινε έξω από το υπουργείο Εργασίας και αργότερα στην πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο παραλογισμός αυτών των διατάξεων με τα ηλικιακά κριτήρια και τη μεγάλη αδικία σε βάρος όλων βέβαια των γυναικών που έχασαν του συζύγους τους σε νέα ηλικία είναι προφανής», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Μαρία Αϋφαντή, που είναι μέλος του συλλόγου και χθες βρέθηκε στην Αθήνα στην κινητοποίηση. «Ο νόμος αυτός», πρόσθεσε η ίδια, «είναι πραγματική τροχοπέδη. Είναι δυνατόν οι σύζυγοι και τα ορφανά παιδιά να μένουν επί χρόνια στο έλεος του Θεού»; αναρωτήθηκε η ίδια.

Οπως καταγγέλλουν τα μέλη του συλλόγου «Αξία» οι ήδη κουτσουρεμένες συντάξεις, όποτε θα τις πάρουν, θα είναι ακόμη πιο μειωμένες, όχι μόνο λόγω της κατάργησης της περιβόητης προσωπικής διαφοράς, αλλά και διότι θα καταβάλλεται πλέον το 50% αντί του 70% του ποσού που θα δικαιούνταν ο θανών σύζυγος.

Το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα που τις στέλνει κυριολεκτικά στον «Καιάδα» είναι πως οι χήρες που είναι 52 ετών προβλέπεται να παίρνουν τη σύνταξη έως τα 55 και μετά θα την… ξαναδούν όταν θα γίνουν 67 ετών, ενώ όσες είναι νεότερες χάνουν πλέον κάθε δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά τα τρία πρώτα χρόνια καταβολής. Ειδικότερα, όπως εξηγούν οι ίδιες υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες αναφορικά με τα όρια ηλικίας: Οι χήρες που είναι μεταξύ 52 με 55 ετών και οι οποίες μπορούν να λαμβάνουν για τρία χρόνια το 50% της σύνταξης του θανόντος (πριν την εφαρμογή του νόμου λάμβαναν το 70% χωρίς να υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια) και μετά θα δίνεται πάλι όταν συμπληρώσουν τα 67 τους έτη. Οι χήρες που είναι 55 και μία ημέρα λαμβάνουν επ΄ αόριστον τη σύνταξη του θανόντος, ενώ τέλος όσες είναι κάτω από 52 λαμβάνουν για τρία χρόνια τη σύνταξη χηρείας και μετά διακόπτεται.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου