Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας… έχει ακόμη δρόμο μπροστά της

η-πρωτοβάθμια-φροντίδα-υγείας-έχει-α-604848

Οι Μονάδες συγκροτήθηκαν άρον – άρον. Ετσι ακόμη και στην περιοχή μας υπάρχουν ζητήματα υλικοτεχνικών υποδομών. Ωστόσο, σημαντικότερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση σε γιατρούς, αφού οι περισσότερες Μονάδες πρέπει να λειτουργούν με τουλάχιστον τέσσερις και αυτό δεν τηρείται

Η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία, στα οποία προσφεύγουν οι πολίτες ακόμη και για το πιο απλό πρόβλημα υγείας, αν μη τι άλλο είναι επιβεβλημένη.

Οταν όμως αυτή η αναβάθμιση γίνεται με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κάτι γίνεται, μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, από αυτά που υποτίθεται ότι επιβάλλεται να λύσει.

Αναφερόμαστε φυσικά στον νέο θεσμό των ΤΟΜΥ και του οικογενειακού γιατρού. Σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο η φιλοσοφία τους κινείται σε σωστό επίπεδο. Από τη θεωρία όμως μέχρι την πράξη υπάρχει μεγάλη απόσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι εξαρχής ήταν επιφυλακτικοί ως προς την αποτελεσματικότητα του θεσμού, προειδοποιώντας πως αν δεν προηγηθεί σοβαρή επιστημονική διαβούλευση, το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό.

Τι έδειξε η συνέχεια; Οι Μονάδες συγκροτήθηκαν άρον – άρον. Ετσι ακόμη και στην περιοχή μας υπάρχουν ζητήματα υλικοτεχνικών υποδομών. Ωστόσο, σημαντικότερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση σε γιατρούς, αφού οι περισσότερες Μονάδες πρέπει να λειτουργούν με τουλάχιστον τέσσερις και αυτό δεν τηρείται.

Ομως, τις συνέπειες αυτής της απορρύθμισης τις βιώνουν καθημερινά οι ασφαλισμένοι, αλλά και οι ίδιοι οι γιατροί, που αδυνατούν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Αυτό και μόνο θα έπρεπε να υποχρεώσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να σηκώσει μανίκια και να μην επαναπαύεται στις δάφνες εγκαινίων νέων δομών, αν πρώτα δεν έχει αντιμετωπίσει τα προβλήματα στις υπάρχουσες. Είναι προτιμότερο να λειτουργούν λιγότερες Τοπικές Μονάδες Υγείας σε έναν νομό, αλλά να είναι πλήρως στελεχωμένες με ιατρικό προσωπικό και με εξασφαλισμένο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό. Ετσι θα υπηρετείται πιστά η φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία των ιατρείων της γειτονιάς και πάνω από όλα θα εξυπηρετείται ο στόχος της αναβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου