Τα πράγματα είναι απλά. Γιατί τα κάνουν δύσκολα;

τα-πράγματα-είναι-απλά-γιατί-τα-κάνουν-615210

Η Ελλάδα δεν αποτελεί σήμερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, με αποτέλεσμα να περιορίζονται σημαντικά τα κέρδη στην παραγωγικότητα. Κι όμως, οι πλέον αρμόδιοι παρακολουθούν την κατάσταση σαν να μην τους αφορά

Την ώρα που η Κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πολυδιαφημίζουν… τις μεταγραφές από την κεντροαριστερά, νομίζοντας πως έτσι θα μπορέσουν να εξαγοράσουν μαζικά πολιτικές συνειδήσεις, όπως έκαναν αντίστοιχα με τους κ.κ. Μωραΐτη και Τόλκα, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την επενδυτική αγρανάπαυση προκαλούν έντονο προβληματισμό.

Αν εξαιρέσει κανείς τις μεμονωμένες κινήσεις εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, όπως γράφει το liberal.gr, και την παρουσία ξένων επενδυτών, που στηρίζουν τις τοποθετήσεις τους γιατί έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, η Ελλάδα είναι μία… επενδυτική έρημος, ένας αφιλόξενος τόπος για όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην κατά τα άλλα φιλόξενη πατρίδα μας. Με τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ να έχει μειωθεί σημαντικά, η Ελλάδα χάνει μία τεράστια ευκαιρία να εισρεύσει φρέσκο χρήμα σε μία οικονομία που διψά για ρευστότητα, σημειώνει η HSBC σε έκθεσή της που είδε την περασμένη εβδομάδα το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα λοιπόν με την HSBC, σήμερα οι επενδύσεις στην Ελλάδα διαμορφώνονται 65% χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα και ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι στο μισό σε σύγκριση με την εποχή πριν την κρίση. Οπως μάλιστα επισημαίνει η HSBC, η ανάκαμψη των επενδύσεων είναι απατηλή, ενώ αυτός είναι ο βασικότερος παράγοντας που δεν αφήνει την Ελλάδα να αναπτυχθεί, καθώς παράλληλα πλήττει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η απουσία ξένων επενδυτών έχει καταστεί για τη χώρα η μεγαλύτερη απειλή, αφού τορπιλίζει την ανάπτυξη.

Και ενώ στο σύνολό τους οι αναλυτές επισημαίνουν την ανάγκη εφαρμογής μιας δημοσιονομικής πολιτικής φιλικής προς την ανάπτυξη, έτσι ώστε να επιτευχθεί η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, το οικονομικό επιτελείο και ευρύτερα η Κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζουν.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί σήμερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, με αποτέλεσμα να περιορίζονται σημαντικά τα κέρδη στην παραγωγικότητα. Κι όμως, οι πλέον αρμόδιοι παρακολουθούν την κατάσταση σαν να μην τους αφορά.

Οι αναλυτές, που επικαλείται η HSBC, εκτιμούν ότι οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει όλα όσα είχαν υποσχεθεί και πλέον η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές που θα φέρουν επενδύσεις. Δηλαδή να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις και κίνητρα που θα δώσουν ώθηση στις επενδύσεις, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και η πραγματική οικονομία να αρχίσει ξανά να λειτουργεί.

Οσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν οι κυβερνώντες, τόσο πιο άμεσα θα μπορέσει να αναπνεύσει η οικονομία. Διαφορετικά, πολύ γρήγορα θα δεχτεί τέτοιους κλονισμούς, που θα την καταστήσουν και πάλι μη αξιόπιστη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου