ΤΟΠΙΚΑ

Μητρώο εργατικών διαφορών θα δημιουργήσει το Εργατικό Κέντρο Βόλου

μητρώο-εργατικών-διαφορών-θα-δημιουρ-615311

Αναλυτικά στοιχεία για τις εργατικές διαφορές που έχουν φτάσει προς επίλυση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών μέχρι τέλος του 2018 στο κατώφλι των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών, προσανατολίζεται να ζητήσει το Εργατικό Κέντρο Βόλου από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Στόχος της πρωτοβουλίας να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα όσον αφορά στην παραβατικότητα ανά κλάδο, προκειμένου να ακολουθήσουν ενημερωτικές παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, όπου δεν υπάρχουν σωματεία με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν «μαύρα μεσάνυχτα» για τα εργατικά τους δικαιώματα.

Στην πλειονότητά τους οι περισσότεροι εργαζόμενοι αδυνατούν να προσφύγουν δικαστικά για να διεκδικήσουν αποπληρωμή δεδουλευμένων ή ακύρωση βλαπτικών μεταβολών που έχουν υποστεί στις συμβάσεις τους. Τις περισσότερες φορές για να αποφύγουν τα δικαστικά έξοδα, επιλέγουν να υποβάλουν αίτηση επίλυσης εργατικής διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας. Η κατάληξη όμως τις περισσότερες φορές δεν είναι υπέρ του εργαζόμενου.

Οι εργοδότες επικαλούνται πίστωση χρόνου για να μπορέσουν να βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Αν βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης, απλά συμπληρώνεται το δελτίο εργατικής διαφοράς και ακολουθεί αναγγελία επίλυσης. Αν οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν, η εργατική νομοθεσία περιλαμβάνει μία σειρά από διατάξεις που ανάλογα με την παράβαση εφαρμόζονται από τους ελεγκτές.

Σε περίπτωση άρνησης του εργοδότη να συμμορφωθεί μπορεί να επιβληθεί ακόμη και μήνυση και πρόστιμο, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να προσφύγει δικαστικά.

Οι περισσότερες πάντως καταγγελίες που υποβάλλονται από εργαζόμενους έχουν να κάνουν με την αμοιβή τους κατ’ αποκοπή, καθώς υπογράφουν για άλλα ποσά από αυτά που προβλέπουν οι συμβάσεις απασχόλησης, η μη πληρωμή του επιδόματος γάμου, αλλά και για την υπέρβαση ωραρίου και τη μη καταβολή αποζημιώσεων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου