ΤΟΠΙΚΑ

«Καμπάνες» από 6.000€ για μη καταβολή της αύξησης στον κατώτατο μισθό

καμπάνες-από-6-000e-για-μη-καταβολή-της-αύ-618777

Σαφάρι ελέγχων ετοιμάζει η Επιθεώρηση Εργασίας στον Βόλο από αρχές Μαρτίου. Ερχονται πρόστιμα σε όσους εργοδότες δεν συμμορφωθούν και δεν καταβάλλουν την αύξηση στον κατώτατο μισθό. Οι κυρώσεις ξεκινούν από 6.000 ευρώ και ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και μία σειρά από άλλους παράγοντες να κλιμακωθούν.

Στην τοπική Υπηρεσία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας έχει φτάσει η σχετική εγκύκλιος του υπ. Εργασίας, με τους ελεγκτές να είναι κυριολεκτικά στο «πόδι», αφού θα πρέπει να ξεκινήσουν εξονυχιστικούς ελέγχους με στόχο την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης και την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας.

Στο επίκεντρο, όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακός παράγοντας του ΣΕΠΕ, θα βρεθούν κυρίως οι επιχειρήσεις που απασχολούν με μερική απασχόληση και η αμοιβή των εργαζομένων υπολογίζεται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο.

Τα λογιστήρια των επιχειρήσεων έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τις καταστάσεις αμοιβών προσωπικού και κατά συνέπεια τους νέους αυξημένους μισθούς έως το τέλος Φεβρουαρίου. «Στη συνέχεια και καθώς το ΣΕΠΕ γνωρίζει τόσο τον αριθμό των επιχειρήσεων, όσο και το προφίλ των συμβάσεων που αυτές έχουν με τους εργαζομένους τους, θα ξεκινήσει έλεγχο με στόχο αφενός να διαπιστωθεί αν εφαρμόζεται ο νέος κατώτατος μισθός, αφετέρου να ελεγχθεί αν υπάρχει υποκρύπτουσα παραβατικότητα κυρίως μέσα από τη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής», όπως εξηγούσαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τα υπηρεσιακά στελέχη του ΣΕΠΕ, που καθημερινά καταγράφουν τις μετατροπές που γίνονται μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» και σημειώνουν τις αλλαγές

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας πάντως αναμένεται να εκδοθεί και η εγκύκλιος για την προσαύξηση των τριετιών που δικαιούνται οι εργαζόμενοι με βάση την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ μικτά.

Επίσης, σύμφωνα με το υπ. Εργασίας στις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί και η υπουργική απόφαση που αφορά στο πρόγραμμα επιδότησης κατά 50% των εργοδοτικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους ηλικίας έως 25 ετών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου