Επιχειρήσεις σε πίεση…

επιχειρήσεις-σε-πίεση-618802

Για αυτό άλλωστε και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πως είναι πολύ πρόωρο να εφησυχάσουν, συμπεραίνοντας ότι τα δύσκολα πέρασαν, αφού η πραγματική οικονομία δεν έχει ακόμη δείξει σημάδια βελτίωσης και σίγουρα είναι ακόμα πολύ ευάλωτη σε εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους

Η αύξηση του κατώτατου μισθού «τρέχει» και οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες μέχρι τέλος του μήνα να συμμορφωθούν με τον νόμο, διότι σε διαφορετική περίπτωση έρχονται βαριές «καμπάνες», σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται σε άλλες σελίδες.

Κανείς φυσικά δεν έχει αντίρρηση στην αύξηση, καθώς είναι προφανές πως το όποιο έξτρα εισόδημα θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, που τη δικαιούνται έστω και λίγο, άρα και την αύξηση της κατανάλωσης.

Την ίδια στιγμή, όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι οι επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν με επιπλέον μισθολογικό κόστος. Ο κάθε εργοδότης θα κληθεί να καταβάλλει επιπλέον 80 ευρώ, ενώ για όσους είναι κάτω των 25 ετών το εργοδοτικό κόστος ανεβαίνει κατά 174 ευρώ τον μήνα.

Για αυτό και οι επιχειρήσεις διά των συλλογικών τους οργάνων σπεύδουν να υπενθυμίσουν σ’ όλους τους τόνους στην κυβέρνηση πως η αύξηση του κατώτατου πρέπει να συνδυαστεί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή των φορολογικών βαρών, προκειμένου να μην ενταθούν φαινόμενα υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας.

Παράλληλα, εκτιμούν, και αυτό δεν πρέπει να παραβλέπεται, ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πολλές επιχειρήσεις να μην αντέξουν την αύξηση και να προχωρήσουν σε απολύσεις ή αναστολή λειτουργίας.

Ολα αυτά υπό το πρίσμα της γενικότερης πίεσης που δέχεται η επιχειρηματικότητα στη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Οταν για παράδειγμα οι επιχειρήσεις, όπως υποστηρίζουν, δουλεύουν 6,5 μήνες τον χρόνο για να πληρώσουν τη φορολογία τους, τότε το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι αφενός ότι «η μεταμνημονιακή» περίοδος δεν δίνει λύσεις στα διαχρονικά προβλήματά τους και αφετέρου ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν πρόκειται παρά ελάχιστα να δώσει ανάσα στη δύσκολη καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας και της αγοράς.

Για αυτό άλλωστε και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πως είναι πολύ πρόωρο να εφησυχάσουν, συμπεραίνοντας ότι τα δύσκολα πέρασαν, αφού η πραγματική οικονομία δεν έχει ακόμη δείξει σημάδια βελτίωσης και σίγουρα είναι ακόμα πολύ ευάλωτη σε εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου