Κυβερνητικοί τακτικισμοί σε μία κορυφαία διαδικασία

κυβερνητικοί-τακτικισμοί-σε-μία-κορυ-620173

Η Κυβέρνηση, που εξαρχής έσπευσε να επιτεθεί στην αντιπολίτευση ζητώντας συναίνεση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, είναι εκείνη που πυροδότησε το τοξικό κλίμα μέσα στη Βουλή, θέλοντας να εξυπηρετήσει τα πολιτικά της παιχνίδια

Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι μία κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία δυστυχώς στα «χέρια» του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ευτελιστεί.

Για το μόνο που ενδιαφέρεται η Κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τη διαδικασία μέσα στη Βουλή, είναι να χρησιμοποιήσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση προκειμένου να αποκομίσει κομματικά οφέλη.

Ευτελίζει ακόμη και τον ύπατο θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αρκεί να φέρει εις πέρας τη στρατηγική της.

Θέλει να κόψει και να ράψει τις διατάξεις ανάλογα κατά πώς τη συμφέρει, ενώ, όπως λένε διακεκριμένοι συνταγματολόγοι, σε κάθε Συνταγματική Αναθεώρηση μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ποτέ ξανά τέτοια μεθόδευση, ειδικά σε άρθρα, όπως το 32, που αφορούν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πάντα η πρώτη Βουλή κατέγραφε τις διατάξεις που είναι προς αναθεώρηση και η επόμενη προσδιόριζε το περιεχόμενο.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύει τη διαδικασία όπως τη βολεύει, διότι είναι προφανές ότι θέλει να μπλοκάρει την επόμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Δεν είναι τυχαίο πως όλοι πλέον σπεύδουν να επισημάνουν το προφανές, ότι πρόκειται δηλαδή για ομολογία ήττας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον θέλει να τεθεί σε ομηρία η επόμενη Κυβέρνηση, παίζοντας όμως με τους θεσμούς.

Μία ευκαιριακή πολιτικά αντίληψη, που αν μη τι άλλο δεν συνάδει με τα όσα κατά καιρούς έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός ανοίγοντας το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Από τα βαρύγδουπα λόγια, φτάσαμε στα πολιτικά τερτίπια, με τα οποία ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν συναινούν, για αυτό και δεν είναι τυχαίο πως δύο πρώην υπουργοί, όπως ο Ν. Φίλης και ο Στ. Κοντονής, έσπευσαν να θέσουν ζητήματα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση ακόμη και τον πρόεδρο της Βουλής.

Η Κυβέρνηση λοιπόν, που εξαρχής έσπευσε να επιτεθεί στην αντιπολίτευση ζητώντας συναίνεση, είναι εκείνη που πυροδότησε το τοξικό κλίμα μέσα στη Βουλή, θέλοντας να εξυπηρετήσει τα πολιτικά της παιχνίδια. Επιπλέον είναι προφανές ότι εκτός όλων των άλλων μέσα από τη Συνταγματική Αναθεώρηση προσπαθεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα. Στριμωγμένη πολιτικά στον τοίχο μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και τη λαϊκή κατακραυγή, προσπαθεί να «γαντζωθεί» από τη συγκεκριμένη διαδικασία για να κερδίσει πολιτικό χρόνο. Τακτικισμοί και πολιτικές σκοπιμότητες, που δεν συνάδουν με ό,τι επαγγελλόταν όταν για πρώτη φορά έθετε το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης στο τραπέζι του διαλόγου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου