ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες ξενιτεύονται… για ένα δόντι

βολιώτες-ξενιτεύονται-για-ένα-δόντι-621732

«Εκδρομές» Βολιωτών σε Βουλγαρία και Σκόπια ακόμη και για ένα σφράγισμα! Εντονος προβληματισμός μεταξύ των τοπικών οδοντιάτρων

Σε «μετανάστες» ακόμη και για μια οικονομική επίσκεψη στον οδοντίατρο έχουν μετατραπεί πολλοί Βολιώτες, που επισκέπτονται τη γειτονική Βουλγαρία κυρίως, αλλά και τα Σκόπια για να φτιάξουν την οδοντοστοιχία τους. Αλλες φορές μεμονωμένα και άλλες οργανωμένα μέσω τουριστικών γραφείων, που διοργανώνουν ειδικά ταξίδια με αυτό τον σκοπό κάθε εβδομάδα, αρκετοί Βολιώτες… δοκιμάζουν τις οδοντιατρικές υπηρεσίες των δύο βαλκανικών χωρών.

Το υψηλό κόστος επιδιόρθωσης προβλημάτων στη στοματική κοιλότητα, σε συνδυασμό, κατά κύριο λόγο, με την οδοντιατρική κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούν πολλούς να επιλέγουν τη λύση των γειτονικών χωρών, όπου ένα σφράγισμα κοστίζει φτηνότερα από ό,τι στην Ελλάδα, ενώ εξίσου οικονομικές παρουσιάζονται στο σύνολό τους οι οδοντιατρικές υπηρεσίες.

Κατά καιρούς οδοντιατρικές εταιρείες με έδρα τη Σόφια, αλλά και τα Σκόπια έχουν μάλιστα «πλημμυρίσει» τον Βόλο με διαφημιστικά φυλλάδια ιδιαίτερα «δελεαστικά» για φτωχά βαλάντια, προκειμένου να «τσιμπήσουν» πελάτες. Σε περιοχές κοντά στα σύνορα οδοντιατρικά κέντρα με πινακίδες στα ελληνικά, σύγχρονα μηχανήματα και γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων «φύτρωσαν» σαν μανιτάρια. Οδοντίατροι, χειρουργοί, οδοντοτεχνίτες, γναθοχειρουργοί και ακτινολόγοι συνεργάζονται στο ίδιο κτίριο, παρέχοντας στους πελάτες τους δελεαστικά πακέτα, με δυνατότητα πάμφθηνης διαμονής μέχρι και δωρεάν μεταφορές!

Τα παραπάνω είναι σε γνώση τόσο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, όσο και των υπευθύνων του πρώην ΠΕΔΥ Βόλου και του Νοσοκομείου Βόλου, όπου επίσης λειτουργεί οδοντιατρικό τμήμα (πρωινά εξωτερικά ιατρεία και απογευματινά), τα χέρια τους όμως είναι «δεμένα».

Το δικαίωμα της επιλογής ανήκει πρωτίστως στον ίδιο τον πολίτη, ο οποίος θέλει να εξυπηρετηθεί εγκαίρως… και με χαμηλό κόστος, όταν τα χρήματα που έχει είναι ελάχιστα και δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις τιμές που ισχύουν στα ιδιωτικά ιατρεία.

Ετσι προτιμά να διανύει «τα χιλιόμετρα με το κουτάλι», από το να περιμένει ένα χρόνο για την τοποθέτηση μίας οδοντοστοιχίας στα οδοντιατρεία του πρώην ΠΕΔΥ, όπου η λίστα αναμονής στη δημόσια δομή ξεπερνά τους 12 μήνες.

Την ίδια ώρα, οι ντόπιοι οδοντίατροι παλεύουν με την κρίση, τα υψηλά ενοίκια και την υψηλή φορολογία. Στην πλειονότητά τους μάλιστα κάνουν καλύτερες τιμές και ευκολίες πληρωμής, που παλιότερα δεν συνήθιζαν.

Μάλιστα χαρακτηρίζουν σαν μύθο την αντίληψη του κόσμου ότι οι οδοντιατρικές υπηρεσίες στις γειτονικές βαλκανικές χώρες κοστίζουν φτηνότερα. «Οι μεγάλες διαφορές» λένε «οφείλονται κυρίως στην ποιότητα και την ασφάλεια υλικών».

Επιλογή… με ρίσκο

Ο κίνδυνος κακοτεχνιών ή μετέπειτα προβλημάτων είναι ορατός σύμφωνα με τους οδοντιάτρους. «Οταν δεν υπάρχει η προσωπική επαφή με τον γιατρό πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος τη μη επιδιόρθωσης μία βλάβης. Οσοι επιλέγουν να μετοικήσουν… σε γειτονικές χώρες, θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Οπως επίσης ότι επιλέγοντας να «ξενιτευτούν» ουσιαστικά βοηθούν την οικονομία μίας άλλης χώρας», επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Τίνα Κλάρα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το δικαίωμα της επιλογής είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός.

«Επισήμως στον Σύλλογό μας δεν έχει γίνει κάποια καταγγελία ασθενούς που πήγε στη Βουλγαρία για να φτιάξει τα δόντια του και έπεσε θύμα κακοτεχνιών και ελλιπούς φροντίδας» προσθέτει επίσης η κ. Κλάρα, εξηγώντας πως «αυτό που υπάρχει ωστόσο είναι οι ανεπίσημες μαρτυρίες ασθενών μεμονωμένα σε μέλη του Συλλόγου, οι οποίοι αναφέρουν ότι πήγαν στη Βουλγαρία ή στα Σκόπια για κάτι τέτοιο και στην πορεία όταν προέκυψαν προβλήματα προσέτρεξαν σε τοπικούς οδοντιάτρους για να κάνουν επιδιορθώσεις».

Χρειάζεται προσοχή

Σύμφωνα με τον διευθυντή του πρώην ΠΕΔΥ Βόλου Γιώργο Μπακούλα, που επίσης ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η υγιεινή της στοματικής κοιλότητας είναι μία σοβαρή υπόθεση για αυτό και οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί πριν αποφασίσουν να …ξενιτευτούν για να φτιάξουν τα δόντια τους.

Στο πρώην ΠΕΔΥ Βόλου και νυν Κέντρο Υγείας, μετά από επίπονες προσπάθειες της διεύθυνσης παρέμειναν «ζωντανά» για να εξυπηρετούν δωρεάν τους ασφαλισμένους τα δύο οδοντιατρεία, στα οποία απασχολούνται δύο οδοντίατροι, ένας ορθοδοντικός και ένας οδοντοπροσθετικός γιατρός. Επί καθημερινής βάσης οι γιατροί εξετάζουν έκαστος τουλάχιστον 15 περιστατικά μετά από προγραμματισμένο ραντεβού, ενώ βρίσκονται επί ποδός για να διαχειριστούν και τυχόν έκτακτα συμβάντα. Σύμφωνα με τον κ. Μπακούλα, η κατάσταση όσον αφορά στα αναλώσιμα υλικά, η έλλειψη των οποίων αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» για τη συγκεκριμένη δημόσια δομή, έχει ομαλοποιηθεί το τελευταίο διάστημα σε σημαντικό βαθμό. Οι καθυστερήσεις κυρίως επικεντρώνονται στην τοποθέτηση οδοντοστοιχιών, καθώς παρεμβάλλονται τα εργαστήρια, ο όγκος δουλειάς είναι μεγάλος και έτσι η λίστα αναμονής φτάνει τους 12 μήνες! «Οι υπηρεσίες όλες είναι δωρεάν. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι», σημειώνει ο κ. Μπακούλας.

Οδοντιατρικές υπηρεσίες στο Αχιλλοπούλειο

Το οδοντιατρικό τμήμα στο Νοσοκομείο Βόλου λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία, όπου οι ασφαλισμένοι μπορούν να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους. Λειτουργεί επίσης απογευματινό ιατρείο στο Αχιλλοπούλειο, όπου επίσης οι ασφαλισμένοι μπορούν μέσω ραντεβού να κάνουν την εξέτασή τους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου