Η προστασία της πρώτης κατοικίας

η-προστασία-της-πρώτης-κατοικίας-623016

Εν κατακλείδι, η ρύθμιση θα πρέπει να είναι γενναία και προσαρμοσμένη στα οικονομικά δεδομένα της χώρας, προκειμένου να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια και χιλιάδες νοικοκυριά να πάρουν την πολυπόθητη οικονομική ανάσα που τόσο έχουν ανάγκη

Χιλιάδες δανειολήπτες εδώ και αρκετό διάστημα βιώνουν το μαρτύριο της σταγόνας περιμένοντας τις οριστικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για τον νόμο Κατσέλη. Η παράταση λήγει τέλος του μήνα και όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας η αγωνία έχει χτυπήσει «κόκκινο» για όσους τρέμουν για το αν θα κινδυνεύσει η πρώτη τους κατοικία λόγω χρεών.

Είναι αλήθεια πως η ισχύς του νόμου Κατσέλη έχει βοηθήσει χιλιάδες δανειολήπτες να κρατήσουν τα σπίτια τους τα «πέτρινα» χρόνια της κρίσης.

Στον νόμο Κατσέλη είχαν υπαχθεί χιλιάδες «κόκκινα» δάνεια, τα οποία είχαν ληφθεί από ανθρώπους που ήδη είχαν χάσει τις επιχειρήσεις τους και παραμένουν άνεργοι, έχοντας στην κυριότητα τους ένα σπίτι που πλέον κινδυνεύουν να χάσουν.

Οι διαδικασίες θα πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα, ώστε να βρεθούν η κοινή συνισταμένη μεταξύ κυβέρνησης – δανειστών και η καλύτερη δυνατή λύση για τους οφειλέτες.

Η κυβέρνηση μέχρι ώρας δεν έχει δώσει απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματα των δανειοληπτών.

Κάτι που όμως με βάση την αναταραχή που υπάρχει στις τράπεζες και την προσπάθεια που κάνουν για να ξεφορτωθούν τα «κόκκινα» δάνεια είναι δύσκολο να γίνει δεκτή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το συνολικό ύψος των «κόκκινων» δανείων στη χώρα μας φτάνει τα 88 δισ. ευρώ, ενώ περισσότερα από τα μισά αφορούν στην πρώτη κατοικία.

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κινηθούν τάχιστα συγκεντρώνοντας όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, προκειμένου να επωφεληθούν από τα υψηλά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει σήμερα ο νόμος Κατσέλη.

Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι από τις αρχές Μαρτίου το νέο πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών θα περιλαμβάνει αυστηρότερα κατά πολύ εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Με τα «κόκκινα» δάνεια να ανέρχονται σε πολλά δισ. ευρώ και χιλιάδες δανειολήπτες να έχουν εγκλωβιστεί στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας, είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο θα μπορέσουν όλοι οι δανειολήπτες που πραγματικά βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση να τακτοποιήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Παράλληλα, όπως λένε οι δικηγόροι, το νέο πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών θα πρέπει να εμπεριέχει όλες τις δικλίδες ασφαλείας για όσους δανειολήπτες αποδεδειγμένα έχουν υποστεί σοβαρό οικονομικό πλήγμα στα χρόνια της δεκαετούς πρωτοφανούς κρίσης, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αποκλείει τους στρατηγικά κακοπληρωτές.

Αφού τελικά δεν δόθηκε η δυνατότητα στους δανειολήπτες να αγοράζουν τα δάνειά τους στις χαμηλές τιμές που τα αποκτούν τα funds, κυβέρνηση και δανειστές ας δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο σε μια κοινωνία της οποίας μεγάλο ποσοστό ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, ώστε να σωθούν οι κατοικίες των οικονομικά ασθενών πολιτών.

Εν κατακλείδι, η ρύθμιση θα πρέπει να είναι γενναία και προσαρμοσμένη στα οικονομικά δεδομένα της χώρας, προκειμένου να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια και χιλιάδες νοικοκυριά να πάρουν την πολυπόθητη οικονομική ανάσα που τόσο έχουν ανάγκη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου