Τι εξυπηρετεί ο «Κλεισθένης»

τι-εξυπηρετεί-ο-κλεισθένης-624314

Η πιθανότητα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια να καταστούν χώροι συνεχούς συναλλαγής, εκβιασμών και ουσιαστικής νόθευσης της λαϊκής βούλησης είναι ιδιαίτερα αυξημένη

Τρεισήμισι μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ενώ λίγο πολύ έχουν διαμορφωθεί οι συνδυασμοί που θα κατέλθουν στον εκλογικό στίβο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, απουσιάζει δυστυχώς παντελώς από τη δημόσια συζήτηση ο «Κλεισθένης».

Ο νέος νόμος με βάση τον οποίο θα γίνει η εκλογική αναμέτρηση έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Και όμως ο «Κλεισθένης», εκτός από τα εκλογικά σχέδια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο. Δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει καμία απολύτως ανάγκη της Αυτοδιοίκησης.

Οχι μόνο δεν αποτελεί μια προοδευτική τομή, αλλά αντιθέτως αποτελεί βήμα προς τα πίσω για την Αυτοδιοίκηση, καθώς ουσιαστικά καταργεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητό της και ναρκοθετεί τη λειτουργία της, όπως λένε σύσσωμοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι.

Η βασική αλλαγή που φέρνει ο «Κλεισθένης» είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων.

Μια αλλαγή που αλλάζει κατάφωρα την πολιτική φυσιογνωμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εξυπηρετεί τεχνηέντως περιφερειακές και δημοτικές παρατάξεις μειοψηφίας, οι οποίες αποκτούν τη δυνατότητα να εμποδίζουν τη λήψη αποφάσεων αποκτώντας δυσανάλογα μεγάλη επιρροή. Η «παραλυσία» που θα επέλθει στις Περιφέρειες και τους Δήμους είναι δεδομένη.

Αν μέχρι σήμερα η βασική δυσκολία είναι να υλοποιήσουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν, στο εξής το πρόβλημα θα είναι στη λήψη των αποφάσεων αυτή καθαυτή, καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος να μην υπάρχει ισχυρή πλειοψηφία ικανή να χαράσσει πολιτική και να λαμβάνει αποφάσεις.

Η πιθανότητα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια να καταστούν χώροι συνεχούς συναλλαγής, εκβιασμών και ουσιαστικής νόθευσης της λαϊκής βούλησης είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Για τους λόγους αυτούς δεν είναι τυχαίο ότι ο «Κλεισθένης» απορρίφθηκε από το σύνολο των αυτοδιοικητικών θεσμών και από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βασικός αναπτυξιακός πυλώνας της χώρας και στήριγμα στην καθημερινότητα κάθε πολίτη. Αν οι κυβερνώντες δεν μπορούν να τη βοηθήσουν, ας μεριμνήσουν τουλάχιστον να μη δυσκολεύουν την ομαλή λειτουργία της. Σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι κρίμα για την Αυτοδιοίκηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου